Pletenica sa čokoladom

Kategorija: Glavna
Tagovi: Cokolada, Fino Pecivo, Deserti, Dizano Testo

Sastojci: 600 g brašna, 2,5 dl mleka, 20 g svežeg kvasca, 90 g šećera, 90 g rastopljenog maslaca, 2 jaja, 1 ravna kašičica soli, 1 vanilin šećer, 1 žumance za premazivanje, 100 g fine čokolade

Preiprema:

Razmutiti kvasac u 0,5 dl mlakog mleka, dodati 1 kašičicu šećera i kašičicu brašna, pa sve ostaviti na toplom mestu dok kvasac ne naraste. U dubokoj posudi, posebno izmešati brašno, so i šećer, dodati rastopljeni maslac, pripremljeni kvasac i jaja. Zamesiti srednje meko testo sa mlakim mlekom, po potrebi dodati jos malo brašna i ostaviti da odmara pola sata.

Testo zatim razviti u četvrtastu koru i premazati sa malo rastopljenog maslaca (oko 35 g). Izmešati 2 kašike šećera sa 1 kašičicom cimeta, pa tom mešavinom posuti rastanjenu koru. Može se posuti i sa komadićima čokolade, kandiranom koricom pomorandže, suvim grozdjem itd.

Sve zamotati u rolat, iseći jedan kraj rolata (3-4 cm) i ostaviti na stranu (za dekoraciju). Zatim, oštrim nožem pazljivo zaseći po sredini rolata, ali tako da na jednom kraju ostane spojeno testo. Krajeve testa uplesti u pletenicu i prebaciti u duguljasti kalup za hleb. Sve možete raditi i na papiru za pešenje, pa zatim zajedno sa papirom preneti u pleh. Sada se može vratiti i onaj isečeni rolatić, staviti ga na jedan kraj pletenice i ostavite da se testo odmara jos 20-tak minuta dok se rerna zagreje.

Pre pečenja pletenicu premazati umućenim jajetom ili samo žumancetom sa malo mleka, a zatim peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 40-tak minuta. Po potrebi pokriti papirom da pletenica ne izgori suviše brzo. Pre posluživanja posuti šećerom u prahu... bon appétit!:)

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
mignonne
zaljubljenik u fotografiju i kolačiće