Pravilno postavljanje laminata i njegovo održavanje

Kategorija: Glavna
Tagovi: Laminat, Pod, Stan

Laminat spada u najpraktičnije podne obloge i moguće je postaviti ga na bilo koju podlogu pod uslovom da je ravna i suva. Ukoliko je betonska podloga a pri tom neravna potrebno je poravnati je kao i bilo koju drugu kako bi postavljanje laminata bilo uspešno obavljeno. Kvalitet postavljanja ove vrste podloge zavisi od uslova u kojima se obavlja, tu se pre svega misli na temperaturu od 15 do maksimum 30 stepeni kao i na vlažnost vazduha koja treba da bude između 40 i 70 procenata.

Postupak postavljanja:

 - Pre nego što se počne sa postavljanjem potrebno je da laminat odstoji u prostoriji u kojoj se postavlja minimum 24 ili čak 48 sati da bi se prilagodio na uslove u tom prostoru.

-Potrebno je obezbediti potpuno čistu, ravnu i suvu podlogu za postavljanje laminata

- Prvo se postavlja sunđer debljine 2 milimetara kako bi štitio pod od vlage.

- Uz ivice zidova treba postaviti tanke letvice kako laminat ne bi postavljali skroz do zida i omogućili mi dovoljno prostora zbog mogućnosti širenja

- Nakon toga može se početi sa postavljanjem laminata. Ukoliko je potrebno da se dužina laminatne ploče krati to se obavezno radi sa zadnje strane kako ne bi oštetili prednju stranu.

- Laminat sa klik sistemom ne treba lepiti kako bi ga pričvrstili za pod.

- Kod dela poda gde se nalazi cev treba iseći ili probušiti rupu na tom mestu a zatim zalepiti rubove laminata lepkom

- Za postavljanje i pričvršćivanje lajsni koristi se uglavnom silikon. U ovom slučaju možete sakriti ispod lajsni sve žice i kablove kako Vam ne bi smetale.

Kako sačuvati laminat od raznih oštećenja:

Ukoliko ste se odlučili za laminat u Vašem životnom prostoru budite sigurno da ste odabrali podnu površinu koja se veoma jednostavno održava a pri tom je je dugotrajna i otporna. Kako bi Vaš laminat što duže zadržao dobar izgled potrebno je obezbediti mu temperaturu između 18 i 25 stepeni kao i vlažnost vazduha između 40 i 70 procenata što predstavlja idealne uslove za udobnost i zdravo okruženje.

Kod prevelike vlažnosti laminat može da počne da bubri što je karakteristika za sve proizvode od drveta, dok kod preterano smanjene vlažnosti dolazi do skupljanja što takođe nije dobro po laminat. Zbog toga se u zimskom periodu kod pojačanog grejanja preporučuje upotreba ovlaživača vazduha.

Svu prljavštinu u naše domove unesemo isključivo spolja. Zato je najbolje rešenje da se trudimo da svu prljavštinu ( barem koliko je to moguće ) ostavimo napolju. Evo na primer idealno rešenje je postaviti otirače na ulazna vrata i u hodnik što će maksimalno smanjiti unošenje prašine i prljavštine preko obuće.

Laminat posebno treba sačuvati od peska koji se može obućom uneti jer poput brusnog papira može ga ogrebati i uništiti. Pažnja treba da se obrati na nogare od stolova i stolica kao i od drugog nameštaja naročito kod pomeranja kako bi i u ovom slučaju sprečili eventualna oštećenja. Ukoliko su na nameštaju stari, tvrdi i oštećeni točkići obavezno zamenite novim i mekanim kako ne biste uništili Vaš pod.

Izvor : http://www.majstorbeograd.com/Parketar/Postavljanje-laminata.html


Prijavite se da biste objavili novi komentar