Ogradica od cokolade za tortu

Kategorija: kulinarstvo, torte
Tagovi: Torte
2 komentara

Prvo....zelim da zahvalim svima na velikoj podrsci,divni ste i puno mi znace vasi komentari!

Ovaj blog je samo za one koji imaju malo vremena,maste i volje za ukrasavenje torti.

Ova tortica je dekorisana na sl. nacin....200 g cokolade i 2 kasike ulja otopiti na pari.

Uzeti foliju,onu pucketavu,sto se umotavaju neki uredjaji u nju(ima 2 vrste te folije,jedna vrsta ima ispupcenja..samo sa jedne strane,a druga vrsta ima sa obe,vi treba da koristite ovu drugu vrstu folije).

Foliju isecete da bude dimenzije visine torte i obima,ali malko vise da posle kada budete odvajali foliju od cokolade ne bi ostala rupa na sastavu.Znaci uvek iskrojite malo vise folije nego sto je obim torte.

Cokoladu izlijte na foliju i fino razmazite sa spatulom.Ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi,ali ne jako nego toliko da se cokolada ne razliva a i da nije jako cvrsta da bi mogli da je obmotate oko torte.Ja je odprilike ostavim da stoji oko 10 minuta.Uymete foliju sa jedne i sa druge strane,za gornje coskove i PAZLJIVO obmotati oko torte.Stavite u frizider da se dobro stegne.Ja drzim oko pola sata.Nakon toga,foliju lagano odlepiti od cokolade.

Ako zelite da gore napravite glazuru od cokolade,preporucila bih vam da prvo napravite glazuru pa tek onda ogradicu.Torta jako lepo izgleda i ako se isece krug od te iste folije koliki je gornji deo torte pa da se na njega isto izlije cokolada.

Ovu ogradicu sam pravila tako sto sam otopila 200g cokolade sa 2 kasike ulja na pari.Ako radite sa belom cokoladom,sa njom morate pazljivije,jer je ona neznija i osetljivija.Kada topim belu cokoladu uvek prvo prokuvam vodu,sklonim sa vatre i onda iznad stavim serpicu sa belom cokoladom i uljem i lagano je topim.

200g cokolade je dovoljno da se naporavi obruc za tortu ciji je precnik 26cm.

Pek papir isecete tako da bude dimenzija visine torte ili malo vise nego sto je visina torte,ja tako uvek radim kada je u slucaju ovakva ogradica i izmerite papir koliki je obim torte,ali malko vise da posle kada budete odvajali papir od cokolade ne bi ostala rupa na sastavu.Znaci uvek iskrojite malo vise papira nego sto je obim torte.

Spric ili fisek od papira,napuniti sa cokoladom i iscrtavati osmice,krugove koji se preklapaju,linije jednu preko druge....pustite mastu na volji.Ja sam u ovom mom prvom slucaju iscrtavala osmice,a u drugom slucaju krugove.

Ostavite da se stegne cokolada na papiru,ne suvise...ne sme ni da se razliva,a ni da bude jako cvrsta.Pazljivo uhvatite papir za gornje ivice sa jedne i druge strane i obmotajte oko torte i stavite u frizider da se DOBRO stegne.Nakon toga PAZLJIVO odlepite papir od cokolade.Ako vam ostane viska istopljene cokolade,mozete na papiru crtati zvezde,srca...razne oblike i sa njima odgore ukrasiti tortu.

Ovu ogradicu sam pravila tako sto sam izlivala cokoladu na cipku od papira koji se stavlja ispod torte,malo zivaca i volje i mozete i ovako ukrasiti tortu.Mada moram da napomenem,jako je tesko i pipljivo...

Ove kockice od cokolade sam pravila tako sto sam izlila 50g otopljene cokolade na papir i ostavila da se stegne,a onda isekla na kockice. i poredjala po torti.

 

Bice i nastavak na ovom blogu,imam jos puno ideja koje zelim da ostvarim i rado cu da ih podelim sa vama...

Ako imate nekih pitanja...slobodno, pitajte da upotpunim ovaj blog.

Veliki pozdrav od rankos!





  • Dzoli
    Rankos kao i uvek predivne koalce i torte pravis>Jos uvek samo hobi?Evo sa zakasnjenjem da ti cetsitam i na tituli Kuvaricaa meseca;)
  • rankos
    Hvala ti puno mila Dzoli.Za sada je hobi,po nekada nekome i napravim ko pozeli;)
    Volim to da radim i uzivam u tom hobiju.
    Hvala i na lepim cestitkama!
    pozzz

Prijavite se da biste objavili novi komentar
rankos
SERBIA
sretan covjek nije onaj koji ima ono sto je najbolje; vec onaj koji najbolje iskoristi ono sto ima