4 načina da uštedite električnu energiju u svom domu i smanjite mesečne račune

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova
1 komentar

Koliko ste energetski efikasni? Da li nemarno trošite električnu energiju, jer nije važno koliko će visok biti mesečni račun ili ste, ipak, neko ko ume da povede računa o svemu tome? Najpre da pojasnimo, dva su najvažnija razloga da se električna energija štedi što je više moguće. Prvi, osnovni, jeste zbog planete na kojoj živimo, a kojoj je bolje kada se troši manje električne energije, pa tako se uvek organizuju oni sati bez planete kada se brojne države i gradovi uključuju u proces gašenja ulične rasvete na sat vremena. A drugi, negde ličniji, jeste ušteda novca, jer što da dajete više, kad već može manje?!

Postoji mnogo načina na koje možete uticati na to koliko električne energije potrošite u jednom danu, tačnije, postoje načini na koje možete efikasnije da koristite struju i da je platite manje.

Led plafonjere

Obične sijalice su prošlost ili bi to trebalo da postanu, u potpunosti. Led svetla ih ne zamenjuju, već su postale nešto sasvim drugačije otkad su se našle u upotrebi. Razloga da ih uvedete je dosta, ali kako je tema energetska efikasnost, onda je to i najvažniji. Klasične led plafonjere troše prilično manju dozu električne energije tokom rada u odnosu na obične sijalice za isto toliko vremena rada, a pored toga daju jaču svetlost. Tačnije, jačina im je ista, ali priroda svetlosti nije, jer je svetlost u led plafonjerama prilagođena ljudskom oku, zbog čega ostaje osećaj veće količine osvetljenja i bolje vidljivosti. 

Ušteda u okviru utroška električne energije je značajna kada se koriste led plafonjere, ali se sa njima ostvaruje i na drugom polju. Njihov životni vek je i do nekoliko godina, dok obične sijalice nekad ne traju ni nekoliko sati, pa se ušteda u tom pogledu jasno očitava, kao i šta je bolje za životnu okolinu u smislu količine otpada koji nastaje.

Stolarija

Ako želite da ostvarite ozbiljnu uštedu električne energije kako leti, tako i zimi, te energije koju koristite tokom zimskih meseci za grejanje, bitno je da svoj dom osigurate u pogledu načina koji utiču na tu efikasnost. Prva na redu jeste stolarija. Kada se stolarija dotrajala, ne dihtuje dobro, onda i topao i hladan vazduh brzo odlaze iz doma, pa je potrebno više struje ili nekog ogreva da se prostorije zagreju, a to za sobom povlači i daleko veće troškove. Kvalitetna stolarija, kao što je alu, pvc, čini da se i toplota i hladnoća zadržavaju u domu, tako da se umanjuje potreba za dodatnim grejanjem/hlađenjem, a to dovodi i do manje potrošnje energije. Međutim, nije sve do stolarije.

Fasada

Fasada je još jedan deo koji je potreban kako bi se obezbedila energetska efikaasnost. Kod zgrada, posebno novih, tj. kod stanova, ovo je već sve rešeno, dok postoji veliki broj kuća koji nema zidnu izolaciju, a to utiče na velike gubitke energije koji dugoročno gledano su veći od troškova izolacije i postavaljanja fasade.


Korišćenje jeftine struje

 

I na kraju, najvažniji savet za svakodnevno ostvarivanje uštede jeste korišćenje jeftine struje. Struja po jeftinijoj tarifi je omogućena u večernjim i noćnim satima, što je najbolji period za grejanje vode u bojleru, akumuliranje peći, rad veš mašine ili mašine za sušenje veša, sudo-mašine, te drugih aparata koji su veći potrošači.


  • marijaAAS
    Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: ()

Prijavite se da biste objavili novi komentar