Zašto su elektronske cigarete bolje od duvana?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Pusenje, Cigarete, Zdravlje

Elektronske cigarete su mnogo bolje od duvanskih, kako sa zdravstvenog aspekta, tako i u ekonomskom smislu. To su samo neki od činilaca koji su doveli do toga da se pušači sve češće okreću elektronskom načinu pušenja. Zahvaljujući elektronskim cigaretama moguće je veoma lako pobediti nikotinsku zavisnost.  

 

Ne škode zdravlju

 

Pušenje elektronskih cigareta se ne odražava negativno na zdravlje. Za razliku od dima elektronskih cigareta dim koji se stvara pri sagorevanju duvana je vrlo toksičan. U njegov sastav ulazi nekoliko hiljada materija koje toksično deluju na organizam. Čak dvadeset jedinjenja dima duvana je kancerogeno. Zbog toga ne čudi podatak da pušači u najvećem broju slučajeva oboljevaju od raka pluća. Tumor na mokraćnoj bešici, moždani udar, oboljenja srca i krvnih sudova mnogo češće pogađaju pušače nego nepušače. Iz potrebe da sačuvaju sopstveno zdravlje pušači se sve češće opredeljuju za elektronske cigarete.

 

Ne stvaraju efekat pasivnog pušenja

 

Pušenjem cigareta od duvana nastaje dim koji vrlo negativno deluje i na zdravlje nepušača koji borave u zadimljenim prostorijama. Jedna od najvećih prednosti elektronskih cigareta je to što ne smetaju nepušačima. Zahvaljujući tome ne postoje ograničenja kada je mesto za pušenje elektronskih cigareta u pitanju. One ne podležu zakonu o zabrani pušenja na javnim mestima, jer ne stvaraju efekat pasivnog pušenja.

 

Jeftinije su od duvana

 

Ekonomska računica pokazuje da su troškovi za elektronsko pušenje znatno niži nego za pušenje duvanskih cigareta. U vreme sveopšte krize ušteda koja se na taj način ostvaruje nije uopšte zanemarljiva. Moguće je uštedeti čak trećinu novca koji se na godišnjem nivou daje za duvan. To možda nije presudan, ali je svakako značajan faktor koji utiče na odluku pušača.

 

Pružaju pomoć u pobeđivanju nikotinske zavisnosti

 

 

Veliki značaj elektronske cigarete imaju i u borbi sa duvanskom zavisnošću. Pomoću njih se ovaj problem može rešiti veoma lako. Mogućnost korigovanja sadržaja nikotina u punjenju dozvoljava da odvikavanje teče postepeno. Na taj način se organizam lakše oslobađa zavisnosti. Kada se pušač navikne na pušenje elektronske cigarete sa punjenjem koje ne sadrži nikotin zavisnost više ne postoji. Veliki je broj ljudi koji su se upravi tim putem oslobodili zavisnosti i zauvek ostavili cigarete. 

Više informacija o ovoj temi pogledajte ovde.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar