Saveti iskusnih cvećara – zanimljivi cvetni aranžmani

Kategorija: Glavna
Tagovi: Cvetni Aranžmani, Cvece, Cvećare

Verovatno ne postoji bolji način da oplemenite prostor u kojem boravite od toga da u njega unesete sveže cveće. Nekad je dovoljan samo jedan cvet u posudi, a za one koji imaju inspiracije i vremena i vole da rade sa svežim cvećem donosimo najnovije savete iskusnih cvećara kako i od čega se najbolje prave cvetni aranžmani.

Cvećarski sunđer

Ako se spremate da se sami upustite u avanturu zvanu cvetni aranžmani, najlakše je da počnete sa cvećarskim sunđerom. Ova specijalna porozna materija koja se potapa u vodu i služi kao osnova i ujedno držač za cveće i izvor vlage cvetnih aranžmana, može se nabaviti u više dimenzija, oblika i boja. Okrugli se koriste za venčiće, a takođe postoje i razni drugi oblici kao srce, slova, krst, sanke, irvasi.. Najčešće se nalazi u pravougaonom obliku i može se obrađivati skalpelom ili oštrim nožem. Posebnu pažnju kod izbora sunđera treba obratiti na to koji cvetni aranžmani se prave. Sunđeri tamnije boje koriste se kada se cvetni aranžmani izrađuju od suvog cveća, a zeleni za rezano cveće. U slučaju da se prave cvetni aranžmani od rezanog cveća, prvo je potrebno oblikovati sunđer po želji, pa potom potopiti u vodu. To se radi tako što se sunđer stavi u posudu sa vodom i pusti da se sam natopi. Nikako ne treba gurati sunđer u vodu, jer se tako natopi samo spolja, a sredina ostaje suva.

 

Vaze za cveće

Danas su sve popularnije maštovite prozirne vaze koje deluju i kao optička varka. Ovo se postiže pomoću nekoliko staklenih posuda, najčešće cilindričnog oblika, a može i kockastog koje su različiti po veličini tako da mogu stati jedna u drugu i raznoraznih stvari, od školjki, dečijih klikera, raznih listova do bobičastog voća i perja u boji... Čini se da su mogućnosti neograničene. Potrebno je samo da stavite manju posudu u veću, a u prostor između navedene predmete, sipate vodu u manju posudu i jednostavno stavite rezano cveće. Sve popularniji su cvetni aranžmani koji u prostoru između čaša imaju sečeno citrusno voće, limun ili lajm, pomorandže, tako da vaza izgleda kao svež voćni koktel sa cvećem kao ukrasom. Sve moderniji cvetni aranžmani postaju oni u čašama. Osim što veoma otmeno izgledaju, mogućnosti kombinovanja su gotovo bezgranične. Obične čaše, ili one za ašampanjac, vino, rakiju, prozirne staklene ili u bojama grupisane mogupostati neverovatni cvetni aranžmani. Od izbora cveća i prilike zavisi da li će se u čaši naći jedan ili više cvetova, a sve popularniji su ovakvi cvetni aranžmani gde u kombinaciji sa cvećem stoji poneka čaša napunjena vodom na čijoj površini stoji plutajuća upaljena sveća. 

 

Rafija – dekorisani cvetni aranžmani

Rafija je dugačko vlakno dobijeno iz palmi koje rastu u Africi i na Madagaskaru. Listovi ovih palmi dostižu i do 25 metara dužine, a vlakna se koriste u vrtlarstvu i povrtarstvu za povezivanje biljaka. Rafija se po povoljnim cenama može nabaviti u cvećarama u raznim bojama i njome dekorisati cvetni aranžmani ili ukrašavati pokloni.

 

Sprej za sjaj zelenila

Sprejevi se u cvećarstvu koriste da bi dali zelenilu veći sjaj i nikada se ne prskaju na saksijsko cveće. Ako se slučajno sprejom poprska cvet u aranžmanu on počinje brzo da propada, na cvetu ljiljana se već nakon nekoliko minuta vide promene na laticama. Ukoliko želite gotove cvetne aranžmane, možete pogledati ovu ponudu.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar