Kolica za bebe – ovo bi morali znati

Kategorija: Glavna
Tagovi: Kolica Za Bebe, Cam Kolica, Dečija Kolica

Dolazak bebe svakako je najsrećniji trenutak u životu roditelja, ali sa bebom još i pre njenog rođenja pristižu i roditeljske brige kako joj obezbediti najbolje. Kako su kolica za bebe jedna od najvećih stavki kada je u pitanju bebi oprema česta je roditeljska dilema kako izabrati prava od nebrojenih modela i vrsta kolica za bebe koje se nalaze na tržištu. Rešenje je ustvari jednostavno, svaki roditelj trebalo bi da izabere ona kolica za bebe koja odgovaraju njihovoj okolini i rutini koju će imati sa svojom bebom. Za to je neophodno prvo da osmotre svoju okolinu.

 

Kupovina kolica za bebe – prvi korak

Kupovinu kolica za bebe započnite odgovorima na sledeća pitanja:

Koliko često planiramo da sa bebom izlazimo napolje?

Da li planiramo kupovinu samo jednih kolica, po mogućstvu izdržljivih koje će služiti za više beba ili ćemo lagana kolica za veći uzrast nabaviti kasnije?

Kakvo je okruženje u kojem živimo? Da li naša zgrada ima lift ili stepenice. Savet: pre nego što krenete u kupovinu izmerite širinu svih ulaza, kao i dimenzije gepeka, ako imate automobil. Sklopljena kolica bi trebalo da odgovaraju dimenzijama gepeka. 

 

Kolica za bebe – u prodavnici

Bilo da kupujete kolica za bebe u prodavnici ili preko interneta svakako  obratite pažnju na:   

Mehanizam sklapanja – trebalo bi da bude lako dostupan i efikasan. Neke modele kolica za bebe moguće je sklopiti jednom rukom, a neke sa obe. Ovo je važno za roditelje koji uobičajeno imaju pune ruke stvari. Nemojte da vas brine ako ispočetka deluje komplikovano, potrebno je vreme da se mehanizam razradi, kao i da se vi uhodate. O mehanizmu sklapanja detaljnije se možete informisati na ovoj stranici.

Težina – značajan faktor za one koji žive u zgradi bez lifta. Mamama se nikako ne preporučuje da nose kolica uz stepenice koliko god lagana bila. Bolje ih spuštajte / penjite na dva točka, stepenik po stepenik. Po pravilu kvalitetnija kolica su izrađena od jačih materijala, samim tim mogu biti i teža. Lagana kolica su i nestabilnija, a ako ste ih platili jeftino onda su i lošijeg kvaliteta. 

Točkovi – značajno doprinose težini kolica, ali i stabilnosti. Mogu biti od gume, gume na naduvavanje i plastični. Kolica za bebe sa plastičnim točkovima su najneudobnija za bebu, najviše se truckaju, može se desiti da se beba zagrcne ako jede prilikom vožnje. Takođe, klizaju se po snegu ili kiši. Jedina prednost im je manja težina. Kolica za bebe sa gumenim točkovima nemaju ovih nedostataka, ali su i teža, dok su ona sa točkovima na naduvavanje najudobnija za vožnju bebe, ali često i vrlo teška. Slično je i sa veličinom točkova, manji točkovi upadaju u svaku rupu, dok je vožnja sa većim dosta stabilnija, ali su kolica sa njima opet i teža. Savetuje se da kupite kolica sa rotirajućim točkovima kako bi lakše skretali u stranu, ona sa fiksiranim morate prvo odgurnuti pa potom skretati.

Vezivanje – Najčešću grešku prilikom vožnje dece u kolicima roditelji prave prilikom vezivanja tako što ne vezuju dete. Neophodno je da dete bude vezano u svim situacijama i uzrastima osim u dubokoj korpi. Najbezbednija kolica za bebe su ona sa 5 tačaka zaključavanja, odnosno vezovima koji idu preko struka, između nogu i preko ramena. Kod vezivanja samo klasičnog kaiša može doći do ispadanja deteta ako se kolica prevrnu. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar