Dilema: novi ili polovni auto delovi, bezbednost ili ušteda

Kategorija: Glavna
Tagovi: Auto Delovi, Retrovizori

Ukoliko posedujete automobil, pre ili kasnije morate se suočiti sa dilemom u čijem će središtu biti auto delovi. Sigurno se više isplati da nabavljate već polovne ili korišćene, ali šta onda kada bezbednost zahteva kupovinu kod ovlašćenog prodavca?

Istovremeno, može se desiti i da se polovni auto delovi pokažu kao nepovoljni za ugradnju, te da traju kraće od perioda koji ste planirali. Tada se ispostavlja da treba da platite duplu cenu, umesto da ste odmah izdvojili iznos za kupovinu novog elementa.

Pre nego što se upustite u rizik, bilo bi dobro da se u potpunost informišete o svim opcijama.

Sigurnost na prvom mestu

Kada su u pitanju auto delovi koji čine set kvačila i kočioni sistem, dileme nema – novi elementi su na prvom i jedinom mestu. Ovi setovi omogućavaju Vam bezbednost na putu sa kojom se ne treba šaliti, te se nikako ne treba oslanjati na sreću radi neznatne uštede.

Istovrememo, i svi auto delovi koji spadaju u sistem zupčenja, od vodene pumpe do rolera i španera, takođe moraju biti novi. Pohabanost zupčastog kaiša, odnosno nivo njegove istrošenosti, ne mogu se proveriti pouzdanim metodama, te se ovaj deo menja prema preporučenom periodu i stoga je neophodno da isti bude nov, kako ne biste došli u situaciju da Vam nakon kratkog vremena ovaj element ponovo zatreba.

Korišćeni auto delovi pogodni za nabavku

Svi auto delovi koji spadaju u one sisteme koji ne zavise preterano od unutrašnjosti auta biće značajna ušteda ukoliko se nabave kao polovni.

Tako se brisači, menjač, retrovizori, stakla i limarija mogu nabaviti kao korišćeni, jer zaista nema razloga da trošite novac na nove elemente. Isto važi i kada su auto delovi poput svetala, migavaca i farova, u pitanju, kao i kvaka i branika.

Kako se proveravaju auto delovi na otpadu?

Kako biste bili sigurni prilikom kupovine na otpadu, nikako nemojte pristati da sami skidate auto delove sa oštećenih automobila kako ih ne biste polomili ili pokvarili, već se obratite prodavcu za to.

Takođe, obavezno je i da svi auto delovi koje planirate da kupite budu provereni, te dobro gledajte prilikom izbora. Kako biste bili sigurni i oko ugradnje, možete birati isključivo one koji su iste marke kao i Vaš auto.

Ako niste sasvim sigurni prilikom pregleda određenog elementa, dobro bi bilo da povedete i svog automehaničara u kupovinu.

Kada su bolji polovni auto delovi?

Kada su u pitanju polovni auto delovi cena je neminovno odlučujući faktor, mada se nekad može desiti i da je ista veća od nabavke novih delova, ali kod prodavca koji nije ovlašćen. Isto je moguće iz razloga što se polovni auto delovi određene marke pokazuju kao bolji izbor od nabavke kineskih elemenata, te se često dešava da je zapravo određeni deo bolje nabaviti kao polovan.

Iako, naravno, i ovo zavisi od slučaja do slučaja, svaki mehaničar će Vam reći da je, gledano u globalu, bolje da se kao zamena nađu polovni auto delovi određene marke nego neprovereni novi. Kako smo već rekli, i isplativost je ključni faktor, a ovde je ona ujedno i najočiglednija.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar