Da li su i kada sunčevi zraci štetni?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Naocare Za Sunce, Suncane Nacare

Sunce je jako bitan faktor u čovekovom razvoju, kao i uopšte u fukcionisanju sveukupne prirode i živih bića na zemlji. Preko sunčevih zraka koža upija vitamin D koji igra veliku ulogu kod pravilnog razvoja kostiju i imunog sistema, a takođe pospešuje i lučenje seratonina (hormon sreće). Sunčevi zraci su, kao što vidimo, veoma korisni, čak i neophodni ljudskom organizmu. Međutim, naravno da postoji i ona druga, štetna strana sunca, odnosno zraci od kojih se treba zaštititi i na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Koji zraci su štetni?

Jedni od najštetnijih, a nama najpoznatiji su UV zraci (ultravioletno zračenje), koji mogu da izazovu određene probleme i promene na koži i očima. Potrebno je imati adekvatnu zaštitu kao što su kreme sa zaštitnim faktorom i naočare za sunce sa određenim tipom stakala, koji svodi propustljivost štetnog zračenja na minimum. U kontaktu sa svetlošću naše zenice se šire, u zavisnosti od vremenskog perioda koliko su izložene sunčevoj ili nekoj drugoj svetlosti, a zbog konstantnog širenja zenica, oči su stalno napete što je teško izdržljivo kapcima, pa kako bi smanjili napetost, oni se skupljaju (žmirkanje). Zaključujemo da izloženost očiju bilo kakvoj svetlosti na duže vremenske periode, bez zaštite, nikako nije preporučljiva.

Gde smo najviše izloženi UV zracima?

Kada smo izloženi suncu, tada smo uvek izloženi UV zračenju, ali ne uvek istim intezitetom i stepenom štetnosti jer se ovi zraci različito reflektuju, na različitim površinama. Na primer, sneg reflektuje 80% UV zraka, dok trava i voda reflektuju manje od 10%. Kada govorimo o osetljivosti oka na ova zračenja ne možemo a da ne pomislimo na odsjaj sunca u vodi ili na snegu. To zaista jeste zadivljujući prizor, ali našim očima ne tako lagodan za duže posmatranje bez zaštite. Naprezanje očnih kapaka i stalno širenje zenica, može dovesti i do jako neprijatnih glavobolja. Zato je izuzetno bitno koristiti adekvatnu zaštitu, a to su nesumnjivo naočare za sunce.

Kako se zaštiti od UV zračenja?

Jedan od glavnih saveta stručnjaka je da se ne izlažemo suncu kada je zračenje najintezivnije u toku dana (što je od 11h do 16h). Ipak, to nekada to prosto nije moguće. Da bismo sačuvali svoj vid od neželjenih zraka, potrebno je imati dobre naočare za sunce, koje mogu zaštititi naše oči i do 50%. Potrebno je da naočare budu pravilno konstruisane, tako da zraci ne mogu imati prolaz do oka ni na perifernim delovima okvira. Stakla treba da budu i dovoljno tamna da bi našem vidu olakšala, ali ne i previše tamna da promene percepciju boja. Naočare za sunce ne moraju nužno biti crne boje kako bi adekvatno štitile od UV zraka. One mogu biti i sive ili braon boje, ukoliko takve više volite - svakako će postići isti efekat. Taj efekat pored zaštite daje i lagodnost našem oku kada su reflekcije svetlosti veoma jake. Koliko puta se desilo da ne možete da se koncentrišete na vožnju jer je odsjaj snega suviše jak, skoro zaslepljujući. Tada su neophodne naočare za sunce. I još mnogo takvih situacija u kojima je bitno da koncentraciju usmerimo na nešto drugo, a ne na skupljanje kapaka i skrivanje od sunca.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar