Savremena gradnja uz savremene građevinske mašine

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Poslednje godine kod nas, a i u svetu, karakteriše ekspanzija gradnje, gde se pre svega misli na gradnju stambenih i poslovnih objekata. Današnja potražnja za dodatnim kvadratima, naročito u gradskm sredinama, prevazišla je u brojnim slučajevima i same mogućnosti infrastrukture koja bi to mogla da podrži. Kud god se čovek okrene, svuda su dizalice, kranovi, telehender, bageri koji su oznaka da su u toku neki radovi, kojima stanovnicima neretko predstavljeju teret u smislu otežanog kretanja saobraćaja u područjima gde se gradi, naročito kad je putna infrastruktura u pitanju. Stoga, u gradnji se treba smatrati imperativom postojanje i upotreba građevinskih mašina koje će doprineti da se posao obavi u zadatom roku, ako ne i ranije u cilju što bržeg i lakšeg funkcionisanja ljudi.

Kakve sve savremene građevinske mašine postoje

Kao i u gotovo svakoj sferi života, i u građevinarstvu dolazi do konstantne savremenizacije postojećih mašina, i to naravno u funkciji što efikasnije i bolje urađenog projekta. Građevinske mašine služe za to da zamene čoveka i njegov rad, ali s druge strane uglavnom čovek i dalje njima upravlja. Postoji određena podela građevinskih mašina i ona se najčešće svodi na to da postoje mašine za rad sa zemljom, zatim građevinske mašine koje služe za dizanje tereta i njegov prenos od jednog do drugog mesta, kao i različite vrste mešalica.

Mašine koje se koriste za radove sa zemljom izuzetno su zastupljene i gotovo neizbežne u svakom većem građevinskom poduhvatu. One služe za iskopavanje zemlje, te je mnogima prva asocijacija na takve vrste mašina bager ili buldožer. Međutim, nisu to jedine mašine koje se koriste za zemlju, tu su i različite vrste utovarivača, zatim mašine koje ravnaju zemlju poput valjka, itd...

U građevinarstvu izuzetno važno mesto zauzimaju mašine koje se koriste za prenošenje tereta čime se ljudska snaga izuzetno štedi i što ubrzava sam proces rada. Za prenos tereta koriste se pre svega viljuškari, telehender, dizalice, kranovi, kiperi... Ukoliko se neki izvođač radova priprema za određeni građevinski projekat, neke mašine su neizostavne da ih ima u svom posedu, dok se neke po potrebi trebaju iznajmiti. Jedna vrsta mašina koju bi svaka građevinska firma za izvođenje radova trebalo da ima jeste telehender, jer je njegova glavna karakteristika to što može služiti za dizanje izuzetno teškog tereta, i to na velikim visinama, što je potrebno u skoro svakom projektu.

Mešalice se u građevinskoj industriji koriste za mešanje i transport betona od baze do mesta gde se gradi. U pitanju su kamioni koji imaju mešalicu na sebi, dok se s druge strane za izlivanje betona na velikim visinama koriste pumpe za beton.

Telehender – obavezna mašina u građevinskoj firmi

 

Daleko od toga da je kupovina građevinskih mašina mali poduhvat, naročito jer zahteva velika finansijska ulaganja. Mašine kao što su telehender izuzetno su skupe, ali neophodne. Stoga valja razmotriti i to da na tržištu može da se pronađe naravno nova mašina, ali i polovna, što nije uvek tako loša opcija. U svakom slučaju, vredi uložiti u njenu nabavku jer je potrebna u gotovo svakom poslu.  

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar