Kako održavati spoljne roletne za prozore?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Jedan od izazova za svaku domaćicu prestavlja održavanje roletne za prozore, naročito spoljašnjih modela čije je održavanje pravi izazov. Kiša, vetar, sunce, prašina se lepe na spoljašnji i unutrašnji deo roletne, vidljivo je prljaju i kvare originalan izgled.

Na beloj boji su tragovi baš uočljivi, ali i tamnije roletne za prozore se uočljivo prljaju pa im je potrebno detaljno čišćenje koje nije uvek jednostavno ni lako dostupno.

Roletne za prozore – kako se pravilno čiste?

Roletne za prozore se ne mogu efikasno očistiti isključivo vodom i to je jasno svima koji su pokušali. PVC stolarija se lakše pere, ali ona nema žljebove, ulegnuća i napravljena je tako da prljavština lako spada.

Treba koristiti blaga abrazivna sredstva koja se lako ispiraju imati strpljenja i brisati nekoliko puta dok se ne skine i najupornija prljavština. Roletne za prozore se prvo skroz spuste i čiste na taj način, a potom se delimično otvore pa se prebrišu i delovi gde su prorezi.

Da bi rezultat bio dobar važno je obrisati celu površinu roletne za prozore ili vrata i ne preskakati delove jer se to kasnije uočava.

Kada se roletna očisti treba je ostaviti spuštenu sve dok se ne osuši jer je najveća greška podizati roletnu u kutiju dok je još uvek vlažna. Kada je vlažna na nju se lako zalepi nečistoća, a može se javiti i buđ po površini pa vas ponovo očekuje čišćenje.

Kako očistiti roletnu sa spoljašnje strane?

Pri ovom postupku važno je biti krajnje obazriv. Ako je reč o prozorima na prizemlju iskoristite merdevine pa sa spoljašnje strane ponovite postupak za čišćenje roletne, očistite kutiju i vođice, ali samo ako je to bezbedno!

Nikako se ne preporučuje sedenje na prozorskoj dasci i nebezbedno naginjanje kroz prozor. Ako je čišćenje spolja onemogućeno, jednina opcija je da spustite roletne kada pada kiša i da se nakon toga ostavi spuštena roletna da se osuši. Nije idealno, ali će skinuti prljavštinu i fleke.

Koliko često čistiti roletne za prozore i vrata?

Ne postoji pravilo, ali što se budu češće čistile to će manje vremena i snage trebati. Isto tako, neće uvek trebati neka tečnost, biće dovoljna vlažna krpa i temeljno brisanje.

Ako se posao radi redovno roletne će blistati celom svojom dužinom. Dovoljno ih je očistiti u isto vreme kada se čiste prozori i to će omogućiti da izgledaju besprekorno.

Da li  je potreban redovan servis u okviru održavanja?

Kada se kaže „održavanje“ misli se i na redovan servis pored čišćenja i pranja.

Ono što je fenomenalno kod stolarije nove generacije je to da nikakva ulaganja nisu potrebna. Roletne za prozore i vrata će funkcionisati besprekorno bilo da se podižu ručno ili putem elektromotora. Profesionalne firme uzimaju mere pre ugradnje i profesionalno postavljaju roletne, ali i daju garanciju i obavljaju servis po potrebi. 

Tokom godina upotrebe može se pokvariti sistem za namotavanje, da će biti potrebno da se zameni ispuna u roletni ili zamena neke od lamelica. Ipak, ovakvi kvarovi su retki, brzo se saniraju i nisu skupi, a roletna može da funkcioniše i nekoliko decenija iako je izložena najlošijim vremenskim uslovima.




Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar