Kako ćemo dočekati novu godinu?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Leto je već za nama, lepo vreme se polako ali sigurno bliži kraju, onima koji su imali sreće da se u prethodnom periodu domognu neke od plaža boja se već uveliko oljuštila i izbledela, i svi se sa ne baš prevelokom radošću okrećemo kišama, vetru, hladnoći i vremenu provedenom unutra, koje nam neizbežno slede. Sama situacija je po sebi dovoljna da podstakne čoveka da svoje misli skrene na neke lepe trenutke koje su pred njim. 

Kada se tome doda situacija sa pandemijom korona virusa i period neizvesnosti i ograničenog kretanja i pristupa različitim sadržajima, ne treba da čudi što se, za razliku od ranijih godina, doček Nove godine pominje 3 meseca ranije i već se prave planovi za slavlje. 

Simbolika koju sa sobom, za većinu ljudi, donosi zamena starog kalendara novim, kao perioda za nove početke i otvaranja novih prilika dodatno dobija na značaju u periodima kao što je ovaj u kome sada živimo. 


Doček 2021. godine

Godinu koja polako ističe dočekali smo u veoma specifičnim uslovima, koji nisu svojstveni za ove prostore, bar kada se radi o mirnodopskim uslovima. 

Već tokom kraja prvog kvartala prethodne godine život svih stanovnika planete se zauvek promenio, dok tek ostaje da se vidi kakve će biti dugorčne posledice. Pred sam kraj 2020. godine, iako je izgledalo da je najgori period iza nas, društveni život i dalje je bio pod uticajem pandemije koja je tokom prethodnih meseci harala planetom, pa je, iako se opšta slika činila manje strašnom i sa povoljnim izgledima, i doček 2021. godine protekao pod ograničenjima epidemioloških mera. 

To ne znači da se u Srbiji nije slavilo, naprotiv, svima je trebalo da se malo provesele i zaborave na proteklu godinu, samo što se, za razliku od prethodnih dočeka, uglavnom slavilo po kućama i u vikendicama, u krugu najbližih, jer je rad ugostiteljskih objekata bio dozvoljen samo do 18 časova. 

Čak ni to nije sprečilo one sa najvećim entuzijazmom, pa su širom gradova bili orgnizovani novogodišnji matinei, pa je svečana atmosfera stvarana već tokom ranih popodnevnih časova, a nisu izostali ni muzika, šampanjac i srdačna čestitanja. Odlazak stare godine posebno je bio upriličen raskošnim vatrometom, koji je u privatnoj režiji, kao svojevrsni vid prkosa, dugo osvetljavao nebo iznad naših domova. 


Doček 2022. godine

Predstojeća novogodišnja proslava možda nije u istoj meri neizvesna kao prethodna jer je rad ugostiteljskih objekata sada dozvoljen, mada se, makar zvanično, instistira na poštovanju propisanih mera za borbu protiv virusa, što za sobom može povući određena ograničenja po pitanju broja učesnika ili dužini trajanja proslave. 

Ukoliko ne dođe do drastičnog povećanja broja zaraženih i ukoliko se nastavi sa procesom vakcinacije, svi su izgledi da će se 31. decembra uveče plesati uz živu muziku. 

Ono što pruža dodatne nade za povoljan ishod jeste i, kao što smo više puta u medijima imali prilike da čujemo, potreba da ugostiteljski i trgovinski objekti ostanu otvoreni, kako bi bar u određenoj meri potpomogli funkcionisanje ekonomskog sistema. 

Dodatni pokazatelj izvesnog klasičnog dočeka su i ponude različitih restorana i klubova, koje se već sada mogu pronaći po društvenim mrežama. 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar