Mleko za bebe – mešovito hranjenje majčinim i adaptiranim mlekom

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Mleko za bebe u obliku adaptirane mlečne formule dostupno je u različitim varijantama, brojnih proizvođača i brendova. Pre nego što odaberete mleko za svoju bebu, preporuka je da se posavetujete sa izabranim pedijatrom. 



Kakva mleka za bebe postoje? 


Imajte u vidu da je svako dete različito i da ono što je odgovaralo drugim bebama ne mora odgovarati i vašoj. Neke od mlečnih formula koje se najviše koriste na našem tržištu su proizvodi brendova Hipp, Humana, Bebelac, Milupa, Novalac, Impamil i Nestl.


Najbolje je da svoju bebu dojite. Majčino mleko nema zamenu uprkos tome što proizvođači mlečnih formula neprestano usavršavaju svoje proizvode. Ipak neke mame nisu u mogućnosti da doje svoje bebe. U tom slučaju najbolje je koristiti adaptirano mleko za bebe a ne kravlje mleko. 


Kravlje mleko je za male bebe teško za varanje i njegovo konzumiranje se preporučuje tek nakon navršene prve godine. Adaptirano mleko za bebe proizvodi se uglavnom od kravljeg mleka, ali postoje i formule od kozijeg i sojinog mleka. 


Adaptirano kravlje mleko za ishranu beba sadrži dva proteina i to kazein koji predstavlja protein obranog kravljeg mleka i protein surutke koji je lakši za varanje. Može se nabaviti u praškastom obliku ili u tečnom stanju. 

Zavisno od uzrasta bebe, mlečna formula priprema se tako što se određena količina praška meša sa prokuvanom vodom. Tečna mlečna formula je jednostavnija za korišćenje ali predstavlja skuplju opciju i kada se otvori mora se utrošiti u kratkom vremenskom roku. 


Mlečnu formulu treba prilagoditi uzrastu deteta. Imamo posebne formule za novorođenčad, prevremeno rođene bebe i stariju decu, zatim mlečne formule za bebe koje imaju problem sa grčevima, varenjem, vraćanjem mleka (refluks). Treba posebno izdvojiti mleko za bebe koje su netolerantne na laktozu ili alergične na kravlje mleko. 


Kombinacija dojenja i adaptiranog mleka - da ili ne


Kombinacija dojenja i adaptiranog mleka se preporučuje ukoliko mama nema dovoljno mleka ili ima poteškoće sa dojenjem. Poteškoće sa dojenjem najčešće se javljaju zbog mastitisa koji predstavlja bolnu upalu dojki koja se javlja zbog začepljenih mlečnih kanala. Ova upala nekad može biti toliko bolna da onemogućava dojenje. 


Ukoliko majka ima malo mleka, preporučuje se uzimanje preparata koji će pomoći laktaciju mleka. Ove preparate treba uzimati na preporuku lekara. Bitno je da majka ne odustaje od dojenja jer nema bolje hrane za bebu od majčinog mleka. 


Nekada su mame sprečene da doje svoje bebe usled specifičnih okolnosti, kao što je povratak na posao. Ukoliko je moguće, mamama se preporučuje da izmuzavaju svoje mleko i čuvaju u frižideru kako bi se beba nahranila flašicom kada dođe vreme za obrok. 


Adaptirano mleko u kombinaciji sa dojenjem


Adaptirano mleko za bebe u kombinaciji sa dojenjem može uticati na količinu majčinog mleka, odnosno može doći do smanjenja laktacije i o tome treba voditi računa. Takođe, obzirom da je hranjenje na flašicu lakše za bebu, nekada se dešava da beba odbija dojenje jer je iskusila drugačiju vrstu sisanja. 


Nekada su majke sprečena da doje svoje bebe usled konzumiranja određenih vrsta lekova, zdravstvenog stanja ili izloženosti stresnim okolnostima. Usled velikog stresa majčino mleko može "presušiti". 


Dakle, kombinacija dojenja i hranjena na flašicu adaptiranim mlekom preporučuje se u slučajevima kada postoje opravdani razlozi za to. Pri tome, važno je insistirati da barem jedan obrok bude majčino mleko bez obzira da li se beba hrani dojenjem ili izmuzenim mlekom na flašicu. 


Kako bebe prihvataju hranjenje na flašicu? 

Bebe u principu lako prihvataju hranjenje na flašicu ali ima i slučajeva kada bebama više prija dojka. U tom slučaju, treba biti strpljiv. Najbolje je da bebu postepeno prilagođavate na flašicu. Takođe, možete isprobati nekoliko različitih formula dok ne pronađete onu koja najviše prija vašoj bebi. 


Mleko za bebe u obliku mlečne formule treba izabrati po preporuci pedijatra. Takođe, treba poštovati uputstvo proizvođača u pogledu načine pripreme i količine. Najbolje je bebu hraniti sveže pripremljenom formulom ali ona može izvesno vreme odstojati ukoliko beba u određenom trenutku nije raspoložena za obrok.


 




Komentarisanje je isključeno.