Kakav je pregled gastroskopija?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Specijalistički pregled, odnosno procedura koja ima za cilj dijagnostiku promena na jednjaku, želucu i dvanaestopalačnom crevu naziva se gastroskopija.

Ne samo da se gastroskopski pregled preporučuje sa ciljem preventivne dijagnostike, već postoje situacije kada je to zapravo terapijska metoda, kao što je slučaj kod pacijenata kod kojih postoje polipi.

Kada se vrši gastroskopija?

Stručnjaci iz ustanove Prva poliklinika nam daju odgovor na ovo pitanje:

Vrlo je važno da pacijenti koji imaju određene tegobe sa gutanjem i u gornjem delu stomaka na prvom mestu zatraže savet nadležnog lekara. U principu se gastroskopija vrši upravo kada se pacijent požali na probleme koji su vezani za gornji deo stomaka, odnosno ukoliko ima bolove kada guta hranu ili otežano guta, te pati od nadimanja i ima različite tegobe tokom procesa varenja, a najpre u vidu gorušice i čestog povraćanja.

Naravno da ne mora da znači da će nadležni lekar uputiti odmah pacijenta na gastroskopski pregled, ali je svakako dobro da se on uradi preventivno ukoliko postoji sumnja na poremećaj funkcionisanja želuca, jednjaka ili dvanaestopalačnog creva.

Priprema za gastroskopski pregled

Lekar specijalista koji uputi pacijenta na ovakvu vrstu pregleda će ga svakako informisati i o tome kako generalno gastroskopija izgleda i kako je potrebno da se pacijent za takvu vrstu pregleda pripremi.

Ne bi trebalo da unosi ni hranu ni piće osam sati pre pregleda, a dan pre nego što bude izvršen gastroskopski pregled pacijent ne bi trebalo da unosi mleko i mlečne proizvode. Za večeru dan pre nego što bude izvršena gastroskopija treba da uzme samo izuzetno laganu hranu, a takođe je posebno važno da pacijenti koji uzimaju terapiju medikamentima dobiju savet od nadležnog lekara o tome kada bi trebalo da ih konzumiraju ukoliko su upućeni na ovakvu vrstu pregleda.

Da li se gastroskopija radi u anesteziji?

S obzirom na to da gastroskopija važi za jedan od neprijatnih pregleda, sasvim je uobičajeno da se pacijenti pitaju da li se gastroskopski pregled radi uz anesteziju? U principu od same medicinske ustanove u koju je pacijent upućen na ovakvu vrstu pregleda će zavisiti da li praktikuje da koristi tom prilikom anesteziju ili ne.

Sama činjenica da je gastroskopija neprijatan pregled, ali ne i bolan dovodi do toga da u principu ima medicinskih ustanova koje praktikuju da je vrše uz korišćenje lokalne kratkotrajne anestezije, kao što ima i onih koje ne koriste tom prilikom anesteziju. Svakako bi pacijent trebalo da se na vreme raspita o tome da li se gastroskopija radi u lokalnoj anesteziji ili ne, odnosno da li se koristi anestezija u spreju ili intravenozno.

Koliko traje gastroskopija?

Pacijent u ležećem položaju na boku treba da sačeka da lekar izvrši ovaj pregled, koji ukupno traje između 5 i 10 minuta. Gastroskopija se vrši uz korišćenje namenskog aparata, poznatog kao gastroskop, a u zavisnosti od toga zbog čega se vrši ovakav pregled će zavisiti i da li lekar specijalista treba tom prilikom da uzme i isečak tkiva, što je slučaj ukoliko je potrebno da se vrši biopsija. Takođe se gastroskopija vrši i kod pacijenata kod kojih postoje polipi, a ono što je najbitnije napomenuti jeste da se radi o pregledu koji nije bolan, ali za pojedine pacijente može da bude prilično neprijatan.

Da li je potreban oporavak posle gastroskopskog pregleda?

Nikakav poseban oporavak nije u principu potreban, prosto zato što gastroskopija ne spada u agresivne metode. U zavisnosti od stručnosti samog lekara, ali i od samog aparata, te generalno od toga kakav osećaj ima pacijent će zavisiti i da li će imati određene neprijatnosti pošto se završi gastroskopija. U te neprijatnosti osim nadutosti i gasova spada i upala grla, ali sve one prolaze relativno brzo.

Nekoliko sati po završetku ovog pregleda u većini slučajeva pacijent već može da konzumira hranu, ali isključivo onu laganu, o čemu će ga takođe na vreme obavestiti nadležni lekar.

A nakon što dobije željene informacije sa ovog pregleda, lekar će utvrditi da li postoji problem kod tog pacijenta sa funkcionisanjem dvanaestopalačnog creva, odnosno jednjaka ili želudca, te će na osnovu toga i predložiti dalji način lečenja i eventualno hiruršku intervenciju, ako to bude smatrao neophodnim.

 

 

 


Komentarisanje je isključeno.