Pogledajte zbog čega su trimeri za travu bolji od kosilica

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Svako ko ima dvorište zna koliko je vremena potrebno posvetiti njegovom održavanju. Kada krene sezona, u rano proleće treba dvorište očistiti od grančica i lišća koje je opalo u novembru i sve prirpemiti kako bi trava porasla jednako. Zatim, kada se počne sa košenjem, to treba raditi na svakih desetak dana sve do sredine jula, kada trava prestane sa rastom zbog visokih temperatura. Košenje može da bude izuzetno naporan posao, u zavisnosti od tipa kosačice i terena. Kosilicama se često ne može dopreti do svih delova dvorišta, i uglavnom ćoškovi i deo oko drveća ostanu nepokošeni. Zbog toga su trimeri za travu mnogo bolji izbor za održavanje dvorišta od kosilica.

Trimeri za travu su u prednosti u odnosu na obične kosilice zbog toga što se sa njima mnogo lakše sređuju nezgodni delovi oko drveća i bašti, kao i uglovi dvorišta i delovi oko ograda gde kosačice ne mogu da dopru. Kosilice su loše rešenje i za dvorišta koja su pod velikim nagibom, ili ako u dvorištima ima kaskada i tada su trimeri za travu jedino rešenje. Često se trimerom dvorište brže pokosi nego kosilicom, jer se jednim zamahom može obuhvatiti veća širina od širine kosilice.

Trimeri za travu se, osim za košenje obične trave, koriste i za sređivanje delova dvorišta pod korovom jer oni vrlo lako mogu pokositi mladice drveća i divlju kupinu koja je glavni neprijatelj svih vlasnika dvorišta. Za sređivanje korova se na trimer ne stavlja struna koja se inače koristi za travu, već se stavlja nož za trimer koji spada u dodatnu opremu i često se kupuje odvojeno. Tako da, ukoliko imate deo dvorišta koji je zarastao u korov, obavezno proverite da li uz trimer koji kupujete dobijate i nož, ili ga morate kupiti posebno.

Kakvi sve trimeri za travu postoje?

Kao i kosilice, i trimeri za travu se proizvode u više varijanti, a svaka od njih je praktična za različite vrste dvorišta. Trimeri se razlikuju i po težini pa bi i na to trebalo obratiti pažnju prilikom njihove kupovine jer, iako su praktični, posle sat vremena korišćenja previše teškog trimera imaćete bolove u rukama i ramenima najmanje dva dana.

Električni trimeri za travu

Električni trimeri za travu su najlakši i pogodni da ih koriste i osobe koje nisu u najboljoj formi. Ovi trimeri se priključuju na produžni kabl pa to treba da imate u vidu ukoliko imate veće dvorište jer možda, ni sa najdužim produžnim kablom nećete dopreti do najudeljenijih delova. Električni trimeri su najeftiniji u odnosu na ostale pa im je to još jedna prednost.

Akumulatorski trimeri za travu

 Akumulatorski trimeri za travu rade na bateriju. Takođe su lagani i mogu ih koristiti svi. Njihova mana je u trajanju baterije, pa ako treba da kosite duže od 30 minuta, koliko traju baterije, možda nisu najbolje rešenje. Prilikom kupovine akumulatorskih trimera proverite da li treba da posebno kupite bateriju ili ona dolazi u paketu sa trimerom.

Benzinski trimeri za travu

Benzinski trimeri za travu su ujedno i najveći i najteži i pogodni za košenje velikih površina. Njihova prednost je u tome što se njima mogu kositi livade i voćnjaci na kojima nema izvora električne energije. Mana benzinskih trimera je njihova veličina, nisu pogodni za žene, i to što zahtevaju redovnije održavanje i proveru ulja.


Komentarisanje je isključeno.