Kako da pravilno postavite rasvetu u kući i kancelariji? evo šta kažu u mobiliartu

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 


Kada se uređuju životni ili radni prostor posebna pažnja treba da se posveti odabiru i pozicioniranju rasvete. Naučno je dokazano da vrsta i količina svetla koju naše oko prima utiče na našu produktivnost i hormone. Zbog toga bi osvetljenje trebalo da biramo u skladu sa namenom prostora koji uređujemo.

 

Osim izbora odgovarajućeg svetla, potrebno je i dobro pozicionirati rasvetu, kako bismo dobili odgovarajući efekat. Mi smo se uputili u Mobiliart da saznamo koja je to rasveta koja se postavlja u kancelarije, proizvodne hale i kuće. 


Belo centralno svetlo za kancelarije


Prvo pravilo kod postavljanja rasvete u kancelarijama ili bilo kom drugom radnom prostoru, prodavnicama, proizvodnim halama, tržnim centrima itd. jeste da osvetljenje mora da bude jako. Jedan od razloga za to je kako bi se povećala produktivnost radnika – ovo važi za kancelarije, dok se, na primer, jako osvetljenje u prodajnim objektima preporučuje zbog bolje preglednosti asortimana.


Kada se pomene kancelarijsko osvetljenje prva asocijacija svima nama su one stare neonke koje su emitovale neko plavičasto belo svetlo. U Mobiliartu su nam rekli da je takva rasveta danas prošlost i da se za osveljavanje kancelarijskih prostora i svih javnih zgrada koristi belo ili toplo belo svetlo. Pored toga što ova vrsta osvetljenja povećava budnost ljudi koji borave u prostoriji, ona ne stvara veliki kontrast u odnosu na svetlo kompjutera. To praktično znači da će se, ukoliko se upotrebi odgovarajuća rasveta, smanjiti negativan efekat konstantnog gledanja u monitor. 


Ono što su nam u Mobiliartu naglasili jeste da je za osvetljenje kancelarija najbolje da se koriste LED plafonski paneli koje treba postaviti tako da mogu da osvetle celu prostoriju. Najviše naravno treba da ih ima iznad radnog prostora, ali i hodnici i prostorije za sedenje treba da budu jednako osvetljeni. Dodatne lampe možete postavljati radi dekora, ali, u postavljanju rasvete u kancelarijama je najvažnije gore pomenuto centralno svetlo.


Decentralizovano toplo svetlo za kuće


Kuća je prostor u kom treba da se osećamo najprijatnije i da budemo najopušteniji. Zbog toga treba da odaberemo odgovarajuće osvetljenje koje će doprineti smanjenju napetosti, pogotovo u dnevnim i spavaćim sobama. U Mobiliartu su nam rekli da se to postiže kombinacijom centralnog osvetljenja sa pomoćnim zidnim plafonjerama, LED trakama, stonim i podnim lampama ili koristiti LED sijalice za kuću.

 

Razlog za ovo je to što uveče, tri sata pre spavanja, treba prigušiti svetlo, dakle isključiti centralno osvetljenje, kako bi se podstaklo lučenje melatonina. Pod centralnim osvetljenjem se podrazumevaju dekorativni lusteri, plafonjere ili kabal visilice koje se postavljaju na plafon.


Isto pravilo, kombinacija više izvora svetlosti se preporučuje i za spavaće sobe. LED trake, na primer, u spavaćim sobama možete postaviti ispod kreveta. Tako ćete imati odlično osvetljenje noću koje Vam neće smetati da se uspavate – ovo poslednje je posebno važno za mlade roditelje sa malim bebama. 


Osim kombinacije više izvora svetlosti, za kuću treba odabrati toplo belo osvetljenje ili kombinovati žute i bele sijalice, opet sve u cilju opuštanja ukućana. 


Osvetljavanje proizvodnih hala


Kao i u kancelarijama, i u proizvodnim halama je veoma važno da je osvetljenje dovoljno jako i dobro postavljeno. Za to se preporučuju reflektori koji se postavljaju po plafonu i uglovima prostorije. Asortiman Mobiliarta za osvetljavanje proizvodnih hala nudi LED reflektore velike jačine koji su otporni na spoljašnje uslove i nisu veliki potrošači struje što je još jedna prednost.

 


Komentarisanje je isključeno.