Koje sve vrste zidnih tapeta postoje?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Ako ste tražili nešto čime biste mogli da date novi pečat enterijeru bez mnogo novca, prestanite sa traženjem - našli ste idealnu opciju! Zidne tapete su jedan od najboljih načina da unesete nešto novo i sasvim drugačije u svoj omiljeni kutak, a da ne potrošite veliku količinu novca.

 

Tapete su toliko popularne zbog svoje jednostavnosti, isplativosti, a takođe i lepog izgleda koji u potpunosti možete da prilagodite svom ličnom ukusu, budući da je izbor tapeta veliki. Hajde da zajedno sa stručnjacima iz firme Dekordom pogledamo koje to sve vrste tapeta postoje i da vam pomognemo da se opredelite za one koje bi vama najviše odgovarale. 

Zidne tapete prema materijalu

Na tržištu postoji veliki broj vrsta tapeta prema različitim svojstvima, počev od materijala od kojeg su izrađena. Izbor je toliko veliki zato što se i određene prostorije razlikuju prema uslovima (na primer, kupatilo se razlikuje prema uslovima od spavaće sobe, budući da je u kupatilu prisutan visok procenat vlage, što nije slučaj kod spavaće sobe). U skladu sa tim možete birati tapete za svaku prostoriju, prema materijalu koji najpogodniji za određenu prostoriju shodno uslovima koji dominiraju u njoj. U nastavku vam predstavljamo materijale od kojih su napravljene tapete koje su vam na raspolaganju. 

Papirne zidne tapete

Papirne tapete će biti vaš izbor ukoliko prostorija nema velike zahteve. Ova vrsta tapeta je najpriuštivija, odnosno, niža joj je cena u odnosu na druge vrste tapeta, ali morate imati na umu da su papirne tapete najslabije po pitanju kvaliteta. Stoga je najbolje staviti u prostoriju koja nema velike zahteve, na primer u dečju sobu ili u spavaću sobu. Papirne zidne tapete nam dolaze u nekoliko varijanti: od reljefnog papira, jednoslojne, dvoslojne, lagane, srednje i teške.

 

Među navedenim vrstama najkvalitetnije papirne zidne tapete su dvoslojne. Takođe, imajte na umu da papirne tapete nemaju dug vek trajanja poput nekih drugih vrsta koje ćete videtu u nastavku. Papirne tapete svakako nisu pogodan izbor za prostorije sa visokim procentom vlage, kao što su kupatilo i kuhinja, već isključivo za prostor bez vlage. 

Plastificirane zidne tapete

Plastificirane ili poluplastificirane su posebna vrsta tapeta izvrsnih karakteristika. Ove tapete odlikuje visok nivo otpornosti na vlagu i dim, zbog čega su najpogodniji izbor za prostorije u kojima je prisutna vlaga, odnosno najpre u kupatilima, a zatim i u kuhinji.

 

Plastificirane tapete su samolepljive, zbog čega je njihovo nanošenje olakšano, ali svakako savetujemo da ih postavlja profesionalac koji ima potrebne veštine za lepljenje tapeta, budući da svaki milimetar mora biti precizno zalepljen. Plastificirane tapete su takođe i najlakše za održavanje, odnosno, možete ih brisati mokrom krpom i na taj način održavati čistim od prašine i pojave plesni. 

Vinilne zidne tapete

Evo jedne fleksibilne vrste koja je pogodna za sve prostorije. Vinilne tapete su na neki način spoj prethodne dve vrste. Jače su od papirnih tapeta budući da im je gornji sloj od vinila (donji sloj je od papira), veoma fleksibilne po pitanju lokacije postavke (možete ih postaviti bilo gde), i lake su za održavanje. Takođe, ova vrsta tapeta može pokriti sitnije neravnine na zidu, iako se načelno savetuje da zid bude potpuno ravan, odnosno, izgletovan pre postavke tapeta. 

Tekstilne zidne tapete

Ova vrsta tapeta je jako specifična. Na neki način je arhaična, budući da se dosta koristila u prošlim vremenima i da je bila prisutna u vladarskim palatama. Tekstilne zidne tapete se najčešće izrađuju od lana i pamuka, a mogu se naći i od konjske dlake ili svile. Što se održavanja tiče, ove tapete, odnosno zid, možete usisati. 

Odaberite tapete shodno zahtevima prostorije

Navedene zidne tapete su najčešće vrste koje ćete naći na tržištu. Iako ima brojnih varijacija, ove vrste su načelno glavne. Birate ih u skladu sa karakteristikama, odnosno, zahtevima i uslovima same prostorije, i to prema njihovim svojstvima koja vam govore da li određene tapete prema svojim karakteristikama pogodne za određenu prostoriju. 

 


Komentarisanje je isključeno.