Hemoroidi-bolest savremenog društva

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Hemoroidi su prošireni krvni sudovi u završnom delu debelog creva.Mogu se nalaziti u blizini anusa i tada predstavljaju spoljašnje hemoroide,ili unutar rektuma,unutrašnji hemoroidi.

Smatra se da gotovo polovina odrasle populacije ima neki stepen hemoroidalne bolesti.Često ljudi i ne znaju da boluju od ove bolesti jer u početnom stadijumu hemoroidi nisu bolni i ne ispoljavaju simptome karakteristične za njih kao što su svrab,krvarenje prilikom pražnjenja creva, ispadanje hemoroida, peckanje.

 

Uzroci nastanka

Za hemoroide se može reći da su bolest savremenog društva imajući u vidu uzroke njihovog pojavljivanja. Brz način života i nepravilna ishrana sa malim unosom biljnih vlakana dovode do zatvora, glavnog uzročnika nastajanja hemoroida. Naime, hemoroidi nastaju usled velikog naprezanja pri defekaciji, koje je neminovno pri hroničnom zatvoru. Dijareja potpomaže njihovo nastajanje, iritira kožu i izaziva peckanje. Dugotrajno sedenje takođe je jedan od uzročnika hemoroida. Faktori koji doprinose njihovom nastanku su i težak fizički rad, starost, trudnoća, analne infekcije. Istraživanja su pokazala da je u nekim porodicama hemoroidalna bolest česta pojava, što dovodi do zaključka da je genetski faktor jako bitan u njenom nastanku.

 

Lečenje

Hemoroidalna bolest se razvija u četiri stupnja. Pri lečenju se primenjuju hiruške i nehiruške metode u zavisnosti od toga u kom stadijumu se bolest nalazi.U početnom stadijumu ovaj problem se može rešiti primenom nehiruških metoda lečenja kao što su:

  • Promena režima ishrane-potrebno je unositi u organizam više voća i povrća kao i tečnosti, izbegavati ljutu, masnu, začinjenu hranu i kafu. Poželjno je izbegavati konzumiranje crnog vina jer sadrži taninske materije koje još više iritiraju nadraženu kožu anusa.
  • Primena određenih lekova i masti koje ublažavaju tegobe.
  • Primena Sklerozantne terapije-tretiranje korena hemoroida uljanim fenolnim rastvorom (putem injekcije), što zaustavlja krvarenje i hemoroid nestaje.
  • Podvezivanje hemoroida elastičnim ligaturama što prekida dovod krvi i dovodi do nekroze i otpadanja hemoroida.

 

Nehiruškim metodama se mogu lečiti hemoroidi I i II stepena, dok je za lečenje hemoroida III i IV stepena neophodna hiruška intervencija. Najsavremeniji način rešavanja ovog problema je operacija hemoroida THD metodom, odnosno, Transanalnom hemoroidalnom dearteralizacijom.THD procedura podrazumeva delovanje na uzrok pojave hemoroida i to potpuno neinvazivno. Primenom ove metode lečenja problem se zauvek rešava.

 

Više o ovoj temi pročitajte na www.operacijahemoroida.com

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar