Kako da pobedite hemoroide?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Hemoroidi, Suljevi

Hemoroidi su oboleli i prošireni krvni sudovi u rektalnoj regiji. Ova bolest je vrlo zastupljena, a procenjuje se da će broj obolelih u budućnosti sve više rasti. Tegobe koje hemoroidalna bolest donosi menjaju kvalitet života. Na svu sreću danas postoji način putem kog je moguće pobediti hemoroide.

Svi simptomi hemoroidalne bolesti

Hemoroidalna bolest se manifestuje u vidu svraba, bola, krvarenja i prolapsa. Koža na anusu sadrži brojne receptore za bil i usled njene iziritiranosti dolazi najpre do peckanja, a sa razvojem bolesti i do jakog bola. Krvarenje je u početku nešto slabije, ali se vremenom pojačava i može prouzrokovati anemično stanje. Osim hemoroidalne bolesti krvarenje može biti alarm i za druga mnogo teža oboljenja gastrointestinalnog trakta. Zbog toga je neophodno odmah po uočavanju krvi na toalet papiru potražiti lekarsku pomoć.

Pravilna ishrana je najbolja preventiva hemoroida

Jedan od glavnih razloga zbog kog nastaju problemi sa hemoroidima je hronični zatvor. Upravo neredovna i nepravilna ishrana je najveći uzročnik takvog stanja. Ukoliko želite da sprečite nastanak hemoroidalnih čvorova uvedite režim ishrane koji će sadržati mnogi voća i povrća. Jedan kuvani obrok dnevno je neophodan. Tečnost se mora unositi u što većim količinama.

Trudnoća i hemoroidi

Hemoroidalna bolest je veoma zastupljena kod trudnica. Postoje dva razloga za nastanak hemoroida u toku trudnoće. Hormonske promene u mnogome doprinose pojavi ovog oboljenja. Naime, progesteron, čije lučenje u trudnoći je mnogo veće nego inače prirodno vidi ka slabljenju krvnih sudova, što je jedan od preduslova za nastanak hemoroida. U tom slučaju pritisak koji težina ploda stvara na rektalne vene vrlo brzo dovodi do nastanka hemoroida. Kod velikog broja trudnica oni se nakon porođaja spontano povuku, ali je kod nekih neophodno lečenje.

Operacija hemoroida

 

Hemoroidi se mogu izlečiti jedino THD operacijom. Ovaj način lečenja potiskuje klasičnu operaciju hemoroida koja dugoročno ne rešava problem jer se hemoroidalni čvorovi nedugo nakon nje ponovo pojavljuju. Brz oporavak je još jedna prednost THD metode operacije hemoroida. THD operativna metoda je minimalno invazivna, pa je postoperativni tok bezbolan i vrlo kratak. Potrebno je svega dva, tri dana da se pacijent operiše i oporavi. Nakon toga pacijent se vraća uobičajenom životu. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar