Osnovne usluge knjigovodstvene agencije

Kategorija: Glavna
Tagovi: Knjigovodstvene Usluge, Knjigovodstvene Agencije, Knjigovodstvo

Knjigovodstvo se bavi knjiženjem svih promena koje su nastale u proteklom periodu. Sem u slučaju velikih kompanija koje imaju posebne poslovne funkcije, ovi poslovi se poveravaju preduzeću specijalizovanom za knjigovodstvo, tačnije knjigovodstvenim agencijama, gde za ovu vrstu usluga preduzeće agenciji plaća oderđenu naknadu. Cene knjigovodstvenih usluga najčešće zavise od veličine firme, obima poslovanja i usluga koje se traže od agencije. Zavisi i od toga da li celokupan posao poveren ageniji ili jedan deo posla obavlja preduzeće dok se najvažnije i najosetljivije stvari poveravaju profesionalcima. Osnovu knjigovodstvenih usluga predstavlja glavna knjiga u kojoj se nalaze finansijske promene u proteklom periodu i ona mora biti pravilno vođena, ukoliko se žele precizni izveštaji.

Spektar usluga knjigovostvenih agencija

Knjiženje promena se može izvršiti primenom dve metode. Prva metoda je prosto knjigovodstvo, gde se vrši beleženje promena koje se tiču prihoda i rashoda, ovaj metod obično primenjuju manja preduzeća. Kod drugog metoda se sve poslovne promene knjize dva puta, otuda i naziv dvojno knjigovodstvo.

Treba naglasiti da prilikom angažovanja knjigovodstvene agencije, preduzeće (klijent) mora biti dostupan agenciji, odnosno mora davati informacije o svim detaljima koje zahteva agencija, redovno i precizno. Rok za dostavljanje informacija je dva do tri dana od trenutka nastanka promene.

Knjigovodstvene usluge mozemo podeliti na standardne i posebne. Neke od najbitnijih su: vođenje dnevnika, glavne i pomoćne knjige; izrada kalkulacija maloprodajnih i veleprodajnih cena, izrada KEPU knjige; obračun PDV-a, plata i doprinosa; vođenje analitičkih knjigovodstava: kupci, roba, osnovna sredstva, materijal, dobavljači, gotovi proizvodi; u cilju donošenja najboljih poslovnih odluka knjigovodstvene agencije pružaju analizu poslovanja i finansijskih pokazatelja i u skladu sa važećim propisima plaćanje najmanjih poreskih dažbina; izrada završnog računa; izrada priodičnih izveštaja.

 

Savremene knjigovodstvene agencije pružaju ove usluge velikom broju klijenata, a osnovna delatnost se odnosi na knjigovodstveno i finansijsko poslovanje malih i srednjih preduzeća. Obuhvataju vođenje poslovnih knjiga i pružanja usluga  kod trgovine na veliko i malo, proizvodnje i pružanja usluga, uvoza i izvoza, kod komisionih poslova.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar