Pravovremenim otkrivanjem problema do potomstva

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Potomstvo je danas, moglo bi se reći, teže ostvariti nego ikada do sada. Kada se u obzir uzme broj parova koji imaju poteškoća da ga ostvare, koji je sve veći i veći, jasno je đto se sve više njih obraća lekarima za pomoć. S druge strane, dobro je što sterilitet više nije tabu tema, i da je sve više muškaraca i žena spremno da se bore protiv njega.

Važno je na vreme prepoznati problem

Osvešćivanje mladih ali i onih starijih parova koji žele da dobiju bebu, a to neko vreme ne mogu da ostvare, prvi je korak koji se preduzima da se krene u tu borbu. Negiranje i odbacivanje problema je, naime, najčešća početnička greška. Ipak, linija je i u tome tanka. Naime, parovi ne treba sami sebi da stvaraju taj pritisak ako do začeća ne dođe odmah čim su počeli na tome da rade. Nekima je ponekad potrebno više, nekima manje vremena. Međutim, neki navode period od godinu dana kao period za vreme kog bi začeće trebalo ostvariti. To je trenutak kada treba uraditi neke analize koje će pokazati da li postoji određeni problem i koji je.

Osnovne analize koje treba uraditi za početak

Kada par želi da ustanovi zašto neko vreme roda ne dolazi, obraća se pre svega lekarima specijalistima, odnosno žena ginekologu, a muškarac urologu. Veoma je važno da se ispitivanju podvrgne i muškarac i žena, jer se tako i najuspešnije rešava eventualni problem. Da li je kod jednog ili kod drugog, ili pak kod oboje, nije ni važno – važno je izlečiti ga ukoliko se otkrije. Kod muškaraca, jedna od prvih analiza biće spermogram, dok će žene proveravati stanje jajnika (odnosno ovulacija, jajovodi i uterus). Dakel, kod žena se prati pre svega ovulacija, zatim se utvrđuje hormonsko stanje, kao i provera da li postoji neka virusna infekcija ili polna bolest (kod oba pola). Sve te analize mogu se uraditi u privatnim laboratorijama, što parovima dosta znači kako bi predupredili zakazivanja, čekanja i sve ono što može psihički da oteža situaciju.

Cena spermograma i ostalih analiza

Sama dijagnostika u procesu ustanovljavanja neplodnosti za mnoge predstavlja početnu barijeru kada se pogleda da je potrebno izdvojiti određeni novac za sve to. Ipak, sa sve većim brojem laboratorija u kojima se sve potrebne analize mogu uraditi, mogu se uraditi prilično povoljnije, uz neke dodatne popuste na sveobuhvatnije analize. Ipak, ponekad je potrebno ponavljati analize nakon određenog vremena, te se tako troškovi i povećavaju. Tako, na primer, cena spermograma raste s brojem ponavljanja i sa drugačijim metodama. Takođe, troškovi zavise i od faze u kojoj se pacijenti nalaze, i što su bliže veštačkoj oplodnji, to ih je, naravno, i više.

Zdrav život najbolja prevencija problema sa reproduktivnim zdravljem

Kada lekar uzima anamnezu pacijenta koji se javljaju želeći da ispitaju izostanak potomstva, jedna od obaveznih pitanja tiče se načina života i navika. Naime, nije iznenađujuće kada ginekolog započne priču koja se odnosi na život sa nezdravim navikama (cigarete, nezdrava hrana, nedostatak fizičke aktivnosti...). Kada se sve ukombinuje sa svakodnevnim stresom, mora postojati uticaj na organizam, pa i na reproduktivni sistem. Ponekad mora da dođe samo do menjanja takvih navika da bi se napravio balans u organizmu i dođe do toliko željenog začeća.


Komentarisanje je isključeno.