Ako kupujete polovan automobil ovi saveti će vam biti od velike koristi

Kategorija: Glavna
Tagovi: Polovni Automobili, Auto Delovi

Motiv za većinu onih koji se odluče za kupovinu polovnog automobila je pre svega velika ušteda novčanih sredstava. Tržište diktira cene polovnih automobila, a one su nekada i do 60% manje od vrednosti istog tog novog automobila. Bitna stavka je i da po nekim procenama, nov automobile već posle tri godine izgubi od 30 - 40% svoje prvobitne vrednosti, pa se tako po veoma povoljnim cenama mogu naći polovni automobile koji su u skoro pa perfektnom stanju.

Naravno, ako vam je u planu veća ušteda novca, onda je potraga za nešto starijim vozilima rešenje koje se samo nameće. I u toj grupi automobila možete naći izuzetno očuvane primerke koji su u odličnom stanju, i za novac koji vam je apsolutno prihvatljiv.

Na početku utvrdite sa kojim budžetom raspolažete

Pre nego što krenete u potragu za automobilom, morate odrediti budžet koji vam je na raspolaganju i koga bi trebali da se pridržavate. Kada to uradite, suzićete pretragu na vozila koja su u tom cenovnom rangu. Bitno je napomenuti da sem cene automobila koju ćete platiti, morate ukalkulisati i troškove eventualne popravke nekih auto delova, za kojima će vrlo verovatno postojati potreba.

Od nekih fiksnih troškova pored cene samog auta, planirajte veliki servis za koji se svakako preporučuje da se uradi odmah posle kupovine.

Zbog svega ovoga, ključno je da se dobro o svemu informišete i da precizno utvrdite koje sve potencijalne troškove možete imati. Samo tako ćete doneti konačnu odluku kojom ćete biti zadovoljni.

Posebnu pažnju obratite na dokumentaciju i tražite probnu vožnju

Kompletna dokumentacija koju vozilo mora da poseduje je veoma važna i ona vas kasnije može poštedeti dosta neprijatnosti i muka. A i troškova. Kako bi sve to izbegli, uvek imajte na umu da kupite onaj automobile koji poseduje sređenu dokumentaciju, koja će garantovati da nije ilegalnog porekla, kao i servisnu knjižicu, gde će se jasno videti na koji način je prethodni vlasnik vodio računa o automobilu.

Probna vožnja je neophodna jer se tako mogu utvrditi neke stvari koje nisu vidljive na prvi pogled i na još bolji način se može pregledati vozilo i to kako ono funkcioniše. Kod probne vožnje obratite pažnju na što više stvari, od motora, klime, udobnosti, do toga kako se sam automobil ponaša na putu. Savetuje se da sa vama krene i vaš mehaničar u koga imate poverenja, jer će on sigurno primetiti i neke sitnice koje bi običan vozač prevideo, i tako ćete sigurno dobiti korisne savete.

Ove auto delove obavezno proverite

Kada govorimo o spoljašnosti automobila, proverite limariju. Pre svega da li ima nekih ogrebotina, kao i u kom se stanju nalazi. Da li se negde pojavila rđa, da li je počela na nekim mestima da truli i slično. Što se unutrašnjosti tiče, proverite sedišta, menjač, kontrolnu tablu. Naravno, ako utvrdite neke nepravilnosti, savetuje se da tražite od prodavca da vam spusti cenu, jer ćete svakako morati da uložite novac u popravku auto delova koji su havarisani.

Oprez, uz prave informacije, su siguran put ka dobroj kupovini.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar