Bez mnogo truda do diplome

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Većina nas želi da se obrazuje i da poseduje dosta znanja. Neki to rade zato što vole da uče i nadograđuju svoje znanje i veštine, a neki zbog posla, jer bez znanja nema zaposlenja. Tako je bar nekad bilo. Danas je sistem vrednosti nešto drugačiji, te je moguće zaposliti se bez znanja, ali je moguće završiti i školovanje, a ne naučiti ništa. Za običnog vrednog čoveka, sa visokim moralnim i etičkim principima ovo zvuči neverovatno, ali je, nažalost, istinito.

Osnovna škola

Iako su još mali i u osnovnim školama postoji trend prepisivanja, naročito izražen u višim razredima. Osnovci najčešće prepisuju sa puškica koje sakrivaju u rukavima, pernicama, ispod digitrona, ali i gledanjem u pismeni svog druga iz klupe. Ako postoji mogućnost, tu je i šaputanje. Međutim, koliko su osnovci napredovali u načinima da ostvare dobre rezultate,a da ne ulože trud za to, govori i činjenica da se sve više njih odlučuje za kupovinu gotovih radova iz lektire. Čitanje lektire je noćna mora za mnoge, pa su čaki i domišljati nastavnici svoje usluge ponudili javno na internetu, tako da za nekoliko stotina dinara ili svoj nedeljni džeparac  prosečan osnovac može da kupi sebi prepričanu lektiru, i ukoliko ga nastavnik „ne provali“, zaradi sebi ocenu „bez po muke“.

Srednja škola

Srednjoškolci, takođe, prepisuju u velikoj meri. Koriste iste metode kao i osnovci, ali na mnogo oprezniji način. I oni su u mogućnosti da svoje radove iz „nepročitane“ lektire kupe preko interneta. Lakše je sedeti u kafiću i dopisivati se preko društvenih mreža,  nego čitati knjigu, pa pisati o njoj. Kao i radove iz lektire, sve druge tekstove je moguće naručiti online. I bez mnog truda eto dobrih ocena.

Fakultet i viša škola

Na fakultetima je već drugačija slika kada je polaganje ispita u pitanju. Osim osnovnih metoda koje su primenjivali u srednjoj i osnovnoj školi, studenti varaju na polaganjima na mnogo različitih načina. Visoka tehnologija je otvorila mnogo mogućnosti na ovom polju. Osim što daju odlične rezultate na ispitima, ove tehnološke novotarije su veoma dostupne po ceni i lako je doći do njih. Oko fakulteta postoji puno oglasa za kupovinu i iznajmljivanje ove opreme, a takođe i na internetu je moguće pogledati modele i dobiti sve informacije vezane za ove uređaje. Pravu ekspanziju poslednjih godina doživele su bubuce za ispite, ali i razne druge sparve, kao što su olovke i satovi za prepisivanje i razni drugi „kompleti“ opreme. Na internetu su u ponudi gotovi seminarski i diplomski radovi, tako da je na ovaj način moguće bez mnogo truda steći neko zvučno zvanje. Međutim, postavlja se pitanje kakve mi to stručnjake dobijamo i kuda će nas odvesti ovakav trend u obrazovanju?

Kako rešiti ovaj problem

U društvu gde je ovakav put u obrazovanju uzeo maha, teško je preko noći promeniti stvari. Najpre je potrebno sistemski stati na put ovakvoj pojavi i najstrože kazniti počinioce uhvaćene na delu. Ono što je još bitnije je moral, koji u poslednje vreme nije na ceni. Decu moramo, još dok su mali, učiti i vaspitavati i usađivati im moralne vrednosti. Potrebno je vratiti vreme kada su rad i trud bili cenjeni i kada je od toga moglo pristojno da se živi. Svi zajedno bi trebalo da  radimo na osvešćenju da bismo izašli iz začaranog kruga materijalnog i moralnog posrnuća.

 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar