Boginje varičele i (ne)obavezna imunizacija

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Boginje su izuzetno zarazna virusna infekcija i zavisno od vrste, neke su obavezni deo imunizacije a neke ne. Boginje varičele do skoro nisu bile deo obaveznog protokola vakcinacije u našoj zemlji. Varičele izaziva virus varičela-zoster, deca ove boginje uglavnom dobro podnose ali mogu dovesti i do ozbiljni komplikacija u određenim slučajevima.


Boginje varičele nazivaju se još ovčije, vodne kozice ili vodene boginje jer na početku infekcije izbijaju kao mali vodeni plikovi na koži. Preležane po pravilu obezbeđuju doživotni imunitet ali virus i dalje ostaje prisutan u telu osobe i u slučaju pada imuniteta može se aktivirati kao herpes zoster. 


Herpes zoster kao posledica preležanih varičela u detinjstvu, nastaje reaktivacijom osnovnog virusa i ispoljava se u vidu grupisanih plikova koji izbijaju na različitim delovima lica i tela. Uz karakterističan osip i crvenilo, može doći i do uvećanja limfinih čvorova. Najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina koje su preležale ove boginje.


Upravo zbog ovakvih posledica, uključujući i komplikacije u slučaju infekcije varičelom u starijem dobu, imunizacija protiv ovih boginja se čini kao dobra prevencija za očuvanje zdravlja. U našoj zemlji, vakcina protiv ovčijih boginja dostupna je od 1995. godine.


Prema pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima RS propisana je obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, lica određenog uzrasta, lica izloženih određenim zaraznim bolestima,  putnika u međunarodnom saobraćaju i lica u posebnom riziku. 


Kada su u pitanju deca, prema ovom pravilniku, imunizacija protiv varičela je obavezna za decu od 6. razreda osnovne škole koja nisu preležala varičele. Za mlađu decu, vakcinacija protiv ovih boginja još uvek nije obavezna ali se preporučuje. 


Simptomi boginja - kako da prepoznate varičele


Boginje varičele na početku infekcije mogu izgledati kao običan osip. Međutim, infekcija se veoma brzo razvija i simptomi se mogu prepoznati kao:


  • mala crvena ispupčenja ispunjena tečnošću (plikovi),

  • jak do umeren svrab na mestu izbijanja lezija,

  • povišena telesna temperatura,

  • opšta slabost organizma,

  • glavobolja.


Boginje izbijaju u roku od 10 do 21. dana nakon kontakta sa zaraženom osobom ili kontaminiranim predmetima. Broj boginja varira od osobe do osobe. Najčešće izbijaju prvo na leđima, stomaku i licu a potom se proširuju na sve delove tela. Kod nekih pacijenata mogu izbiti i na sluzokoži (usna duplja, nos, genitalije).


Period izbijanja boginja traje obično do 4 dana a nakon toga plikovi počinju da pucaju i suše se, pretvarajuće se u kraste. U ovoj fazi, svrab može biti veoma izražen. Zaražena osoba mora biti izolovana od kolektiva jer može biti prenosilac infekcije sve dok se plikovi ne pretvore u kraste. 


Takođe, infekcija se može preneti na drugu osobu i prva dva-tri dana pre izbijanja prvih plikova. Prenosi se kapljičnim putem, kontaktom sa zaraženom tečnošću iz plikova kao i putem vazduha jer virus može preživeti u vazduhu nekoliko sati.  


Lečenje boginja


Boginje varičele, kao i druge slične infekcije mogu se tretirati samo lekovima za ublažavanje simptoma. To mogu biti klasični lekovi za obaranje visoke temperature, kao i preparati za ublažavanje svraba. 


Izuzetno, u roku od 24 h nakon izbijanja prvih boginja, lekar može prepisati antivirusni lek - aciklovir. Ovaj lek umanjuje simptome infekcije, a obično se prepisuje tinejdžerima, deci koja boluju od astme ili imaju neko hronično kožno oboljenje (ekcem).


Deca uglavnom dobro podnose ove boginje, ali je poseta lekaru neophodna kako bi se sa sigurnošću utvrdilo o kojoj infekciji se radi. Deca moraju biti izolovana od kolektiva i mogu izlaziti napolje tek u završnoj fazi lečenja kada kraste počnu da se ljušte i opadaju ali bez izlaganja suncu. 


Boginje se kod pojedinih pacijenata mogu iskomplikovati pa je poseta lekaru neophodna ukoliko je telesna temperatura povišene preko 38°C nekoliko dana uzastopno a posebno ukoliko je došlo do bakterijske infekcije lezija koja se ispoljava kao jako crvenilo i curenje gnoja iz lezija.

 



Komentarisanje je isključeno.