Bole vas zglobovi? možda imate artritis?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Skoro da nema osobe koja je prešla četrdesetu a da se barem jednom nije požalila na bol u zglobovima kako gornjih tako i donjih ekstremiteta. Starenjem naši zglobovi postaju slabiji, pa je veoma važno ne opterećivati ih teškim fizičkim radom. Ukoliko se dešava sa vas zglobovi bole kontinuirano, već duži vremenski period, obavezna je poseta lekaru. Moguće je da imate neki oblik artritisa. Naročito, ako ste pripadnice ženskog pola, i ušli ste u petu deceniju života. 

Reč je o bolesti modernog doba, koja prema statističkim podacima, pogađa svakog stotog stanovnika na planeti. Dakle, ovde se ne radi o nekom težem obliku bolesti, već o problemu sa kojim se suočava sve više ljudi usleg savremenog načina života dok se sama bolest može izlečiti ukoliko se na vrema krene sa prepisanom terapijom. 

Kada kažemo upala zglobova lekovi definitivno pomažu

Ukoliko vam je dijagnostifikovana upala zglobova lekovi su nešto što će vam preporučiti svaki lekar opšte prakse. Reč je o analgeticima koji ublažavaju bolove, naročito ukoliko je bol prisutan tokon dana i ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Samu terapiju trebalo bi da vam predloži izabrani fizijatar ili fizioterapeut. Cilj svake fizikalne terapije kada je upala zglobova u pitanju jeste očuvanje funkcije zglobova u što većoj meri. U zavisnosti od trenutnog zdravstvenog stanja pacijenta kao i od faze bolesti preporučuju se određene terapije koje mogu trajati i nešto duži vremenski period sve dok se ne popravi opšte stanje zglobova i pacijent prestane da oseća trnjenje i bol u predelima koji su zahvaćeni bolešću. 

Ako se desi da dođe do nešto ozbiljnijeg zapaljenskog procesa koji može oštetiti noseće zglobove poput kukova ili kolena, ortopedska hirurgija vam može biti od pomoći.

Kako da znate da bolujete od artritisa?

Postoji određeni splet simptoma koji mogu ukazivati da imate artritis tj. zapaljenje zglobova. Za početak, tu je otok koji u kombinaciji sa prisustvom bola može biti dovoljan pokazatelj da vam lekar u toku pregleda dijagnostifikuje ovu vrstu zapaljenskog procesa.  

Posebno je specifičan slučaj kada pacijenta u isto vreme bole zglobovi na obe šake ili ima problem sa bolovima u oba kolena. Tada se definitivno radi o ovoj vrsti bolesti. 

Na koji način se može sprečiti nastanak ove bolesti?

Iako je reč o bolesti savremenog doba, treba biti odgovoran prema svom zdravlju i čuvati ga koliko je to moguće kako bismo starost dočekali bez većih tegoba. Redovna poseta lekaru je nešto što se podrazumeva, naročito ukoliko se na vreme otkriju prvi simptomi koji mogu ukazivati na ranu fazu oboljenja zglobova. Važno je ne stići do faze koja podrazumeva zapaljenjski proces jer je tada lecenje komplikovanije i duže traje. 

Koje su moguće komplikacije ukoliko se bolest ne otkrije na vreme?

 

Iako se radi o bolesti zglobnih tkiva, ukoliko bolest zahvati unutrašnje organe čoveka mogu se javiti pojedine komplikacije koje mogu ugroziti njegovo opšte zdravstveno stanje i uticati na nastanak nekih drugih oboljenja. Sa lekarskog aspekta, ovde se pre svega misli na oštećenje srčanog mišića, hronično uvećanje limfnih čvorova, kao i pojave vaskulitisa (oštećenja tkiva vaskularnog sistema) i poremećaja gastrointestinalnog trakta. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar