Cappuccino - koja je tajna ovog napitka?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

 

Ne postoji ništa lepše od ukusa i mirisa jedinstvenog kofeinskog napitka. Volimo da pijemo kafu i druga pića koja u sebi sadrže kofein. Ona nas osvežavaju i obogaćuju novim užitkom.

Mnogo je različitih pića na bazi kofeina. Ono koje mnogi obožavaju i koje predstavlja jedno od najpopularnijih, jeste kapućino. Ovo piće od kafe, koje vodi poreklo iz Italije, danas se nalazi u kafićima širom sveta. 

U Italiji se obično smatra jutarnjim pićem, koje se pije uz doručak. Međutim, kapućino se može piti u svim delovima dana, u zavisnosti od vaše potrebe ili raspoloženja.

Kapućino je piće napravljeno na tri nivoa. Sastoji se od espreso kafe, parenog mleka i mlečne pene. Postoje i različite arome i sastojci koji se mogu dodati, ali ovo je osnova za pravljenje savršenog, tradicionalnog kapućina.

Espreso, pomešan sa kremastim mlekom, bogate teksture, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Smatra se jednim od najukusnijih i najpoželjnijih pića od kafe. Njegov ukus zavisi od sastojaka koji se upotrebljavaju za njegovu pripremu. 

Za pripremu kvalitetnog cappucino-a potrebni su aparat za espreso i malo umeća. U kapućinu treba da se oseti ukus espresa, ublaženog mlekom. 

Da bi se pripremio kvalitetan kapućino, potrebno je da kafa prethodno bude dobro samlevena. Najbolje bi bilo koristiti mleko od 1% ili 2% mlečne masti. Od masnijeg mleka se neće dobiti potrebna tekstura i kapućino neće imati pravi ukus.

Aparati za espreso imaju parne cevi, pomoću kojih para oblikuje obično mleko. Pod visokom temperaturom, mleko dobija drugačiju, penastu, laganu teksturu i veću zapreminu. Espreso u kombinaciji sa debelim slojem mlečne, prozračne pene, ima bolji i lepši ukus, što kapućino čini jedinstvenim pićem.

Kako treba piti kapućino?


Ovaj napitak je veoma koristan, jer smanjuje rizik od zdravstvenih problema. Kofein i antioksidanti u njemu utiču na povećanje energije. Konzumacijom ovog pića, pogotovo u jutarnjim satima, smanjuje se šansa za razvojem kardiovaskularnih oboljenja, šećera u krvi i nekih oblika kancera. 

Pošto je mleko, kao izvor proteina, bogato vitaminima i mineralima, kapućino se preporučuje i za zdravlje kostiju. Takođe, za one koji imaju problema sa gorušicom, kapućino je sjajno piće od kafe. Mleko ublažava ukus i jačinu espresa, tako da se ljubitelji kafe, koji imaju ovakve probleme, ne moraju odricati kofeinskog napitka.

Kapućino mogu piti i ljudi koji ne smeju da unose šećer ili su na posebnom režimu ishrane. Pareno mleko je prirodno dovoljno slatko, tako da kapućinu nisu potrebni dodatni zaslađivači. 

Naravno, kao i sve što se nekontrolisano upotrebljava, tako i prevelika konzumacija kapućina može imati neželjene efekte. Kofein se smatra jednom od najkorišćenijih psihoaktivnih supstanci. Ukoliko nemate mere u unosu kofeinskih napitaka, možete postati zavisni od njih, kao od bilo kojeg poroka. To dovodi do negativnih posledica po vaše zdravlje.

Jedna od njih je problem sa spavanjem. Ukoliko pijete veliku količinu ovog kofeinskog napitka, možete očekivati da ćete manje osećati umor i slabije spavati. Pošto se neprirodno borite sa snom, prevelika konzumacija kapućina vas može dovesti do čestih promena raspoloženja. Postaćete razdražljiviji i agresivniji, jer vam nedostaje san.

Koliko god kapućino, zbog mleka, bio dobar za kosti, nekontrolisan unos kofeina može povećati i rizik od razgradnje mišića. Kapućino može biti i dobar i loš napitak, u zavisnosti od toga kako se pije.

Kako biste izbegli probleme sa zdravljem, nemojte preterivati ni sa jednim kofeinskim napitkom, pa ni sa kapućinom. Koliko god vam je njegov ukus neodoljiv, pokušajte da uživate u ovom piću, a ne da ga zloupotrebljavate. Pored toga što ćete imati pravu dozu užitka, to može biti dovoljna doza, koja je preporučljiva za zdravlje.


Komentarisanje je isključeno.