Da li stomatologija predstavlja unosan posao?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Vođenje računa o oralnom zdravlju zuba i desni je podjednako važno, koliko i vođenje računa o čitavom organizmu. Zato se o važnosti pranja zuba i redovnim posetama stomatologa uče deca još od nicanja prvih mlečnih zuba i usvajaju jednu dobru naviku, kako bi u bližoj budućnosti imali lep i zdrav osmeh. 

Retke su osobe koje nisu osetile bol u predelu zuba ili bolest desni i usne duplje uopšte. U takvim slučajevima, analgetici vam ne mogu pomoći, već samo odlazak kod zubara i korišćenje njihovih usluga. Stomatologija se kao nauka stalno usavršava kroz različite metode i inovativne tehnike lečenja oralnog aparata i postavljanja novih protetskih sredstava, a sve u službi zdravog i blisatavog osmeha. Loši, pokvareni zubi, koji se klate, osim fizičkog izgleda, mogu doprineti stvaranju određenih zdravstvenih problema čitavog organizma. Zato je stomatologija izuzetno bitna za čitavo čovečanstvo i kao takva nikada neće izumreti. 


Zubna protetika i estetska stomatologija – popravljanje osmeha uz pomoć zubnih krunica, implantata, mostova, proteza i kompozitnih faseta


Kao što smo već napomenuli, stomatologija je veoma stara profesija koja stalno traga za novim rešenjima i stomatološkom opremom i proizvodima koji doprinose što prirodnijem i zdravijem lečenju i zameni prirodnih zuba, ukoliko je došlo do njihovog gubitka. Stomatološke intervencije ne odnose se samo na lečenje bolesti zuba i desni, već obuhvataju i širok spektar usluga, koje podrazumevaju i oralnu hirurgiju, zubnu protetiku, implantologiju, ali i ortodonciju koja podrazumeva izradu proteza i folija, kao i estetsku stomatologiju i izbeljivanje zuba, uz pomoć kojih ćete imati osmeh o kome oduvek sanjate. 

Možda najprimamljivije i najunosnije grane stomatologije predstavljaju zubna protetika i estetska stomatologija. Zubna protetika je postala mnogo više od izrade proteza i mostova. Ranije se više obraćalo pažnje na pravilnu funkciju žvakanja, a danas se uz praktičnu, omogućuju i estetski rezultati i postiže prirodan izgled vašeg osmeha. Na taj način, došlo je i do usavršavanja estetske stomatologije, kojoj je imperativ lepota, belina i pravilni niz zuba. U tom smislu, kompozitne fasete i njihova izrada je metod koji najmanje oštećuje zubnu gleđ, a njihovim postavljanjem rešićete sve estetske nesavršenosti. 


Kako postati stomatolog?


Da bi dobili zvanje stomatologa, posle završene gimnazije ili četvorogodišnje medicinske srednje škole, trebalo bi da upišete i završite Stomatološki fakultet, u trajanju studija od šest godina. Posle osnovnih studija, stažiranje i polaganje stručnog ispita je obaveza koju svi studenti moraju da obave, kako bi njihova diploma bila validna. Mnogi stomatolozi završavaju i specijalističke studije i usavršavaju se u pojedinim oblastima stomatologije. 

Stomatologija je veoma kompleksna nauka i njeno studiranje zahteva veliko zalaganje i opširno znanje iz medicine. Iz tih razloga, završiti stomatologiju je za svaku pohvalu, a posao kojim se bave je veoma ugledan i cenjen među populacijom. Dobar stomatolog se nadaleko čuje po dobrom ophođenju prema strankama i „lakoj ruci“, jer se mnogo ljudi boji zubarskih usluga, kako zbog neosnovanog straha, tako i zbog lošeg iskustva sa drugim stomatolozima. Da bi stomatolog bio na dobrom glasu i uspešan u svojoj profesiji, osim znanja i prakse, trebalo bi da poseduje i ljubav prema svom poslu i empatiju prema pacijentima sa kojima radi.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar