Da li su spf kreme za lice dovoljna zaštita?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

U današnje vreme nije ništa čudno što se na tržištu pojavljuju različiti proizvodi, koji su namenjeni održavanju higijene, ali i zaštiti i to uglavnom kože lica i tela. Upravo zato što zaista postoje brojni proizvodi, potrebno je sa njihovim karakteristikama biti dobro upoznat, kako bi bili korišćeni na najbolji mogući način. 

I da ne bude zabune, iako se na primer SPF kreme za lice u većini slučajeva kroiste od strane pripadnica nežnijeg pola, uzevši u obzir da se radi o proizvodu koji je namenjen zaštiti kože lica od negativnog UV zračenja, to ne postoji nijedan opravdani razlog da takve kreme ne koriste i muškarci. Zapravo, svi oni koji vode računa o svojoj koži, bez obzira da li su ženskog ili muškog pola, trebalo bi da budu upoznati sa benefitima, koje nude ovakvi kozmetički preparati.

SPF kreme za lice su jedan od proizvoda koji je vrlo interesantan. Laboratorijska mera zaštite od UVB zraka, koji mogu da dovedu do opekotina i ostave značajne posledice na koži poznata je kao SPF. Jednostavno, na osnovu te mere se utvrđuje koliko puta duže osoba sme da boravi na suncu, kako ne bi izgorela, ali samo pod pretpostavkom da koristi namenske SPF kreme za lice. 

Iako to jeste zvanična definicija, mnogo je jednostavnije reći da na primer SPF kreme za lice, koje nose oznaku 30 zapravo propuštaju samo 3% UVB zraka koji mogu da dovedu do pojave opekotina. Ukoliko je u pitanju krema koja ima faktor 50, to znači da će samo dva procenata uvb negativnih zraka biti propušteno, ako neka osoba na lice nanese tu kremu. 

Upravo za to je vrlo važno koristiti pravilno SPF kreme za lice, kako bi koža bila na najbolji mogući način zaštićena. 

Koje SPF kreme odabrati?

S obzirom na to da se na tržištu mogu naći ne samo SPF kreme za lice, nego i one za telo, a koje su kako izrađene od strane različitih proizvođača, tako ih karakterišu i različiti nivoi zaštite, te su namenjene svakako različitim tipovima kože, to bi trebalo pažljivo proučiti ponudu i onda i odabrati odgovarajući proizvod. 

Postoje SPF kreme za lice koje su namenjene svim tipovima kože, ali ne i onoj koja se smatra masnom, na primer. Većina takvih preparata je karakteristična po odličnoj hidrataciji, a budući da na licu neće ostaviti beo trag, može da bude korišćena čak i kao svojevrsna podloga za nanošenje šminke. 

Naravno da na tržištu postoje i SPF kreme za lice koje su namenjene primarno osobama, čija koža se karakteriše kao masna, mada su takvi preparati u većini slučajeva dobri i za ostale tipove kože. 

Svakako treba obratiti pažnju i na to da postoje SPF kreme za lice koje su isključivo namenjene osobama, kod kojih je koža na licu posebno osetljiva. U većini slučajeva takvi preparati sadrže i aloju, odnosno njen ekstrakt, koji u velikoj meri utiče na umirenje kože, a istovremeno pruža i izuzetno visok nivo zaštite od negativnog zračenja. 

Iako se u većini slučajeva SPF kreme za lice koriste u toku leta, prosto zato što je tada UV zračenje i najjače, postoje preparati na tržištu koji se mogu koristiti kao određena vrsta zaštite i u toku cele godine.

 

 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar