Delovi motorne testere

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Ukoliko posedujete motornu testeru ili tek planirate da je kupite, potrebno je da znate koji su njeni delovi. Nisu sve one jednake. Neke rade na gas, a neke na električni pogon.

Oba tipa su namenjena za isti posao – seku drvo, ali se razlikuju po delovima. Čak ni motorne testere različitih proizvođača nemaju sve delove na istim mestima. 

Svaka motorna testera mora imati motor. On je glavni deo za rad svih motornih mašina i alata, pa i za rad motornih testera. Deo, kojim se motor testere pušta u rad, jeste ručka za pokretanje. Ovaj deo je obično smešten sa leve strane motora. 

Motorna testera ima i ručku, koja je namenjena za držanje ove mašine i upravljanje njome. To je prednja ručka ili rukohvat, koji se proteže duž testere i obavija prednji deo motora. Još jedna ručka na motornoj testeri je zadnja ručka, na zadnjoj strani mašine, gde se nalaze gas i brava za gas. Bitno je da postavite jednu ruku na ovu ručku, kako biste pravilno upravljali motornom testerom.

Vodilica je vitalni deo. Oko nje je obmotan lanac. Vodilice mogu biti različite veličine. Spram veličine vodilice, određuje se lanac za motornu testeru.

Prednja strana poznata je kao nos. Na ovom delu se nalazi lančanik, koji drži lanac na mestu. Još jedan deo, koji kontroliše lanac, jeste zatezač lanca. Njime se učvršćuje ili otpušta lanac, u zavisnosti od potrebe.


Delovi motorne testere pogodni za bezbednost


Ispod zadnje ručke nalazi se okidač za gas. Ovaj deo kontroliše broj obrtaja, povećavajući ili smanjujući količinu goriva u motoru. Brava za gas se nalazi na gornjem delu zadnje ručke. Ona je korisna, jer vas sprečava da slučajno ubrzate gas.

Prekid lanca ili štitnik za ruke je važan deo, koji se nalazi s prednje strane motora, iznad vodilice. On utiče na bezbednost rada ovom mašinom i sprečavanje ozbiljnih povreda. Motorne testere bez ovog dela ne bi trebalo koristiti.

Ovaj deo automatski prekida rad motorne testere, ukoliko dođe do povratnog trzaja. Do njega može doći kada prednjim delom testere sečete drvo. Ovo je veoma opasno, jer prednji deo testere može pući. Usled toga, delovi lanca se raspršuju nagore, prema glavi i gornjem delu tela.

Ako se lanac pokvari, ispod vodilice se nalazi još jedan sigurnosni deo. To je hvatač lanca, koji može onemogućiti lanac i sprečiti ga da se usmeri na vas.

Važni delovi motorne testere su i šiljci za branike. Oni omogućavaju da, u toku sečenja, oslonite motornu testeru na drvo i sprečavaju povratne trzaje.

Dekompresijski ventil je dugme, koje se nalazi na vrhu motora. Ovo dugme morate pritisnuti pre pokretanja motorne testere. Utiče na lako pokretanje motornih testera, jer ovaj ventil otpušta pritisak iz komore za sagorevanje.

Na prednjoj strani motora se nalazi prigušivač, koji usmerava izduvni gas dalje od korisnika. Motorne testere imaju i filter za vazduh. On treba redovno da se čisti, kako bi se omogućilo pravilno proticanje vazduha u karburator.

Od svih delova motorne testere, bezbednost je na prvom mestu. Bitno je da znate koji su to najvažniji delovi motorne testere. Time ćete imati mogućnost da pravilno i bezbedno upravljate ovom mašinom.





Komentarisanje je isključeno.