Giht – bolest „kraljeva i bogataša“

Kategorija: Glavna
Tagovi: Giht

U srednjem veku nazvan bolešću „kraljeva i bogataša“, giht se najčešće javlja kao posredno uzrokovan preternim konzumiranjem alkohola i nezdrave hrane. I danas giht pogađa sve veći broj ljudi upravo iz ovih razloga, a manifestuje se bolnim otocima zglobova, najčešće nožnih, povišenom temperaturom i crvenilom.

Kako giht tačno nastaje?

Giht se javlja kao posledica nakupljanja mokraćne kiseline u organizmu koja se do kraja ne izlučuje putem urina, i zatim se taloži u vidu kristala kako na zglobovima na nogama, tako i na laktovima i na ivicama ušiju.

Skupljanje mokraćne kiseline neretko izaziva pomenuta nezdrava ishrana i preveliki unos alkohola, ali i izostanak fizičke aktivnosti i preterano gomilanje viška kilograma. Stoga je giht bolest i modernog doba, iako je poznat još od srednjeg veka.

Podjednako nasledan kao i stečen, giht može biti uzrokovan i raznim vrstama karcinoma, ali i promenom rada ili upalom bubrega ili bilo kojim genetskim promenama u telu.

Ova bolest neuporedivo češće pogađa muškarce nego žene. Giht se obavezno mora medicinski leči uzimanjem analgetika, ali i različitih gelova i sprejeva koje će propisati lekar, kao i stavljanjem hladnih obloga koje mogu biti od velike pomoći. Da biste lečili i sprečili giht, potrebno je da se okrenete zdravom životu, pogotovo u slučajevima kada imate genetske predispozicije da dobijete ovu bolest.

Kako giht sprečiti i lečiti ishranom?

Svi oni koje je giht pogodio i, posredno, zbog preteranog viška kilograma, nikako ne smeju preduzimati agresivne dijete ili gladovati, već se moraju postepeno okretati zdravijem načinu ishrane, a uz konsultacije sa lekarom.

Naime, na prvom mestu giht će sprečiti i lečiti povećan unos tečnosti. Što više prirodne negazirane vode podstaći će lučenje kako tečnosti, tako i štetnih materija iz organizma. Svakako da se ovom prilikom moraju izbegavati gazirani, zaslađeni i veštački sokovi, koji su takođe posredni i dodatni faktori rizika za giht. Uvek se može okrenuti napicima od sveže ceđenog voća, kao što su limun i grejpfrut.

Takođe, giht efikasno leče, odnosno potpomažu lečenje, borovnice i trešnje, ali i mahunarke poput boranije, pasulja i graška. Spanać i karfiol su podjednako blagotvorno povrće.

Mesto bi trebalo izbegavati što je više moguće, ali zato mleko i mlečni porizvodi sa niskim procentom masti, kao i jaja, biće veoma efikasna pomoć prilikom lečenja ove bolesti.

Uz ishranu se, takođe, ne sme zaboraviti ni fizička aktivnost. Sedenje i ležanje podjednako mogu biti uzočnici za giht, te bi bilo dobro uvesti promene u ovakav način života i početi makar sa laganim vežbama.

Koja prirodna sredstva leče giht?

Pored lekova koje će prepisati lekar, giht se efikasno leči, ali i predupređuje, raznim prirodnim sredstvima.

Tu su pre svega zeleni čaj kao poznati „borac“ protiv toksina u organizmu, ali i đumbir, svež i narendan u čaju ili limunadi, koje treba konzumirati minimu tri puta dnevno. 

Kako su se mnoga eterična ulja pokazala kao odlična sredstva za lečenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih poteškoća, treba znati da će za giht biti blagotvorno ulje semena peršuna, koje podjednako potpomaže lučenje toksina iz tela i samim tim se posebno preporučuje kod ovakvih bolesti.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar