Kako funkcioniše google pay i da li je poželjna opcija i za naše građane?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Banke se prilagođavaju konkretnim zahtevima i potrebama svojih korisnika pa se uvode inovacije koje tu da im olakšaju svakodnevno korišćenje finansijskih usluga. Ni banka nije na gubitku jer pored realne zarade ona i posredno, dobrim uslovima, privlači veći broj klijenata pa i zarađuje ostvarujući profit iako se ne čini tako na prvi pogled.

Google Pay je nova usluga beskontaktnog plaćanja koja je nastala daljim unapređenjem elektronskog bankarstva i svih opcija koje ona donosi.

Šta je beskontaktno plaćanje telefonom i kakve prednosti to donosi svakome ko ima ovakvu opciju?

Google Pay je unapređena opcija postojećeg beskontaktnog plaćanja

Potpuno nova i svetski popularna Google Pay opcija je od sada dostupna i kod nas i nudi ih sve više banaka.

Na potpuno istom terminalu za beskontaktno plaćanje sada se ne koriste kartice već se očitava telefon i to je sve što je potrebno za registraciju plaćanja. Da, dobro ste pročitali, nema potpisa, PIN kodova niti drugih verifikacija.

Ipak, neka vas ne zavara jednostavnost jer aplikacija ima višestruku zaštitu i verovatnije je da ćete biti opljačkani ako neko ukrade platne kartice nego telefon i prođe sve nivoe zaštite.

Dovoljno je da otključate telefon uz pomoć šifre ili šablona, da očitate otisak palca ili lice pa da platite i to će se registrovati kao dovoljno da ste platiti račun. Neke banke ograničavaju iznos plaćanja, pa što je iznos viši to je potrebna i dodatna verifikacija.

Koje su prednosti plaćanja telefonom?

Beskontaktno plaćanje mobilnim telefonom je najjednostavniji način plaćanja jer se ne nosi ništa osim telefona, brže se prolazi kroz kasu i postoje realne uštede.

Danas iz kuće ne izlazimo bez mobilnog telefona dok bi novčanik i ostale sitnice često i prevideli. Upravo zbog toga je ovo odličan način da se plaća, na savremen način, bez mnogo obaveza pre odlaska u kupovinu, bez nošenja kartica ili gotovine.

I plaćanje je mnogo brže iako je isti sistem kao i za beskontaktno plaćanje karticama, ali njih je potrebno izvaditi pre plaćanja i bezbedno vratiti na mesto. Telefon samo zaključate i vratite u džep i znate da je na bezbednom što je još jedna od većih prednosti za brži prolazak kroz kasu.

Treća velika prednost se ogleda u realnim uštedama jer nema više novčanica u malim apoenima, kusura koji se nikada ne potroši, a mesečno iznosi i po nekoliko 1000 dinara…sada je sve jasno i precizno, a svaki račun plaćen tačno koliko treba. Sve to samo uz pomoć jedne Google Pay usluge.

Za kraj bi trebalo reći da ovu uslugu podržavaju skoro svi telefoni. Potrebno je da imaju NFC uslugu i plaćanje telefonom je moguće. Aplikacija Google Wallet u sebi će sadržati virtuelni oblik vaših kartica koje će Google Pay koristiti pri plaćanju. I dalje imate mogućnost da plaćate na sve druge standardne načine, ovo je samo jedan dodatak koji će sasvim sigurno ubrzo postati najčešći način plaćanja.

Uvedite inovacije u svoj život i neka vam svaki odlazak u kupovinu bude brži, jednostavniji i povoljniji. Raspitajte se kod svoje banke oko svih ostalih detalja i zaboravite na gotovinu ili plastične kartice.


Komentarisanje je isključeno.