Kako izgleda lečenje psorijaze

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Za psorijazu je specifično da se ona ne leči, samo se  mogu ublažiti njeni simptomi. Lečenje je individualno, primenjuje se ponaosob, za svakog pacijenta je individualna terapija i zavisi od stepena obolenja. 

Kaže se da lek ne postoji, ali je bolest, ipak, moguće održati pod kontrolom, često se crvenilo i svrab povuku i više se ne pojavljuju. Ovo objašnjava psorijazu kao hroničnu bolest, koja je uporna, ali je delom moguće kontrolisati i sprečiti sekundarne infekcije. Postoje tretmani i terapije koji se primenjuju u cilju smanjenja upale.

Tretmani i terapije

Različiti tretmani i terapije se primenjuju u suzbijanju ove bolesti, njenih simptoma i ljuspanja, stvaranja novih obolelih ćelija i njihovog taloženja. Tretmani se dele u tri kategorije, dele se na inicijalne tretmane, sistemske lekove i svetlosnu terapiju. Inicijalni tretmani u lečenju psorijaze obuhvataju sredstva za čišćenje kože, losione i kreme i masti koje se primenjuju samo na delove kože, koji su zahvaćeni blažim oblikom psorijaze. 

Pacijenti sa težim oblikom bolesti, koji nisu odreagovali na inicijalne tretmane, moraće da koriste sistemske lekove, pa i injekcije. Za neke od tih lekova važi da imaju neprijatne nuspojave, zbog toga se isključivo prepisuju za kraći vremenski period. Kod pacijenata sa umerenom do teškom psorijazom, kombinuju se lekovi i ultraljubičasto svetlo. Sunčeva svetlost ubija preaktivna bela krvna zrnca koja napadaju zdrave ćelije  i dovode do ubrzavanja rasta ćelija kože. Kod blažeg oblika psorijaze, dovoljna je, možda, samo svtlosna terapija za smanjenje simptoma. Kod težih oblika se kombinuju tretmani, neki ih koriste celog života, dok neki prestanu da reaguju na terapiju, pa se onda terapija promeni.

Lekovi za psorijazu

Lekovi se primenjuju u lečenju psorijaze, kada pacijent prestane da reaguje na inicijalni tretman kremama, losionima, mastima. Za pacijenta je od suštinskog značaja adekvatno održavanje higijene kože,  kako bi se sprečila ekspanzija bolesti. U lečenju ove bolesti koriste se biološki lekovi, koji sprečavaju interakciju između imunog sistema i upalnog procesa, koji se dešava u organizmu. Ti lekovi se ubrizgavaju intravenski. 

Cilj ovih lekova je da suzbijaju odgovor imunog sistema i smanjuju  proizvodnju ćelija kože. Oni olakšavaju simptome psorijaze, ali se javljaju i neželjeni efekti. Lekovi za suzbijanje imunog odgovora dovode do slabljenja imunog sistema, a posledica toga su česta razboljevanja. Dok neki lekovi izazivaju gubljenje kose. Duži tretman lekovima može dovesti do problema sa bubrezima, jetrom.

Ishrana kao bitan faktor u sprečavanju simptoma

 

Ishrana je preduslov zdravog života, faktor koji ima bitan uticaj u mnogim sferama života, ne utiče samo na zdravlje,  nego i na svakodnevne obaveze,  kvalitetniji život, ali i lepotu tela i lica. Pravilna ishrana ima veoma važan uticaj na kožu i njen izgled, a to dovodi do zaključka da zdrava ishrana utiče na suzbijanje simptoma psorijaze. Omega tri masne kiseline, ishrana  bogata voćem i povrćem, a siromašna mesom, ublažava pojavu simptoma i razvoj bolesti. Vitamini iz voća i povrća deluju protivupalno. Kako bi se obezbedile dovoljne količine omega 3 kiselina, neophodno je uvođenje ribe u jelovnik, bar dva puta nedeljno. Prekomerna težina, ali i nikotin i alkohol doprinose bržem razvoju psorijaze. Za svakog se pojedinačno radi nutricionistička karta štetnih namernica koje pacijent mora da se pridržava kako bi sprečio razvoj psorijaze.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar