Koja je oprema potrebna za boks i borilačke veštine?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Treniranje boksa se nekada moglo i zamisliti bez poznavanja svih pravila, bez potpuno savladanog načina okretanja, udaranja, celokupne bokserske tehnike, ali i opreme. Danas, da bi bokser mogao da napravi bilo kakav uspeh u ovom sportu, ipak je potrebno vrhunsko znanje, savršeni treninzi, ali i profesionalna oprema, bilo da se boksom bavite na profesionalnom ili amaterskom nivou.

Sama istorija ovog sporta pokazuje koliko je važan, šta sve obuhvata, a to u savremenom dobu pokazuju i razvijenije zemlje koje imaju posebne škole i akademije za školovanje i obučavanje profesionalnih trenera i praktičara. U okviru svega toga se posebna važnost daje potrebnoj opremi, a tu su kondicioni elementi, rukavice za boks, obuća, odeća i još mnogo toga, pa krećemo redom da vidimo šta je sve potrebno od opreme kada se bavite boksom i uopšte borilačkim veštinama.

Kondiciona oprema

Ovde se ubraja oprema koja se koristi u zagrejavanju i mišića i predtreningu, koji je obavezan za svakog boksera, što zbog zagrejavanja mišića, što zbog sticanja kondicije i bolje okretnosti. Tegovi su deo stalne opreme za vežbanje, ali pored njih mora obavezno da se nađe vijača, koja povećava kondiciju, kao i pokretnost nogu što ima veliki značaj u sparingu i borbi. Pored nje, tu je medicinska lopta kojom se izvode različite vežbe, a koja se u najvećoj meri koristi za ojačavanje trbušnih mišića boksera.

Rukavice za boks

Najpoznatiji deo opreme za svakog boksera jesu rukavice za boks, jer se bez njih nikako ne može. Da bi bile kvalitetne i odgovarajuće, rukavice za boks moraju da ispune nekoliko uslova.

Najpre, moraju da budu dovoljno tvrde, ali i dovoljno meke kako ne bi povredile protivnika, ali ni onog ko ih nosi, zbog toga se rukavice za boks najčešće pune poliuretanskim materijalima, a postoje i rukavice za boks koje su punjene konjskom dlakom. I jedno i drugo daje im tu potrebnu tvrdoću/mekoću.

Rukavice za boks su prosečne težine od oko 300gr, zatvaraju se, tj. pričvršćuju se čičak trakom, a kod profesionalnog sporta imaju dodatnu potporu i zaštitu za ruku i jače trake za zatvaranje. Naravno, rukavice za boks se razlikuju prema nameni, tj. da li se koriste za vreću i fokusere, za takozvanu „krušku“, da li se radi o sparing rukavicama ili o onim za brze lopte. Sve ove rukavice za boks imaju svoju posebnu namenu i uvek su potrebne jednom sportisti koji se ovim sportom bavi. 

Fokuseri i vreće

Fokuseri su nezaobilazna oprema za trening, jer služe za trening tehnike udaranja, ali i ostvarivanje što boljeg fokusa gde treba i kako udariti. Izrađuju se u pravilnim i nepravilnim oblicima, manjih i većih dimenzija i tvrdoće, a koriste se za trening između boksera i trenera.

Vreće su osnovni element u opremi za treniranje. Tu su za vežbe snage i kondicije, ali i same tehnike udaranja. Postoje klasične vreće, ali su tu i „kruške“ – vreće punjene vazduhom i brze lopte, koje su male, kožne lopte pričvršćene na neku sajlu koja se rasteže.

Nezaobilazna oprema jesu i zaštitnici različitih vrsta, poput onih za glavu koja se koristi u toku treninga, zaštitnici za genitalije, kolena i zglobove, zaštitnici za zube, a posebno su važni i bandaži kojim se učvršćuju i osiguravaju zglobovi.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar