Koje aktivnosti su poželjne u 19-oj nedelji trudnoće, a koje ne?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Većina trudnica koja je u 19. nedelji trudnoće verovatno već brine šta je to što je dozvoljeno za nju, a šta nije. Ipak, moćete da odahnete jer možete normalno da obavljate svoje svakodnevne aktivnosti i rutine u 19. nedelji trudnoće, ali uz određene izmene i opreznost. Ovo su neke preporuke za aktivnosti koje bi trebalo izbegavati ili biti oprezan:

 

Šta bi trebalo izbegavati u 19oj nedelji trudnoće?


- Naporne fizičke aktivnosti koje povećavaju rizik od pada, povrede ili pritiska na stomak poput bungee jumpinga, padobranstva, jahanja konja, skakanja na trambolini i sl.

- Alkohol, cigarete i droge

 - Izlaganje hemijskim supstancama i toksinima poput pesticida, rastvarača, boja i slično

- Konzumiranje sirovog i nedovoljno termički obrađenog mesa i ribe, sirovih jaja i nekih vrsta sireva koji mogu sadržati bakterije koje mogu biti štetne za bebu

- Stresne situacije i izlaganje stresu što može dovesti do povećanja nivoa kortizola, hormona koji može negativno uticati na trudnoću.

 

 

Šta je preporučljivo raditi u 19oj nedelji trudnoće?

 

Najbolje je da se trudnica posavetuje sa svojim lekarom o svim aktivnostima i ponašanju koje se tiču njene specifične trudnoće. Ipak, ukoliko je sve u redu i sa mamom i sa bebom, tj, ukoliko je trudnoća uredna, preporučljivo je:

 

- Redovno vežbanje, poput plivanja, šetnje, joge za trudnice, koje može pomoći u održavanju kondicije i fizičke pripreme za porođaj.

- Zdrava ishrana, koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice, meso sa malo masti, mahunarke, orašaste plodove i sl.

- Dovoljan unos vode, kako bi se sprečila dehidracija i održala ravnoteža tečnosti u organizmu

- Redovne kontrole kod lekara, kako bi se pratile sve promene i rizici u trudnoći i pravovremeno reagovalo u slučaju problema.

- Održavanje optimalne telesne težine koja odgovara trudnoći, jer prevelika ili premala težina može biti rizična za mamu i bebu.

 

Da li je sex preporučljiv u 19oj nedelji trudnoće?

 

 

U većini trudnoća, seksualni odnos je preporučljiv tokom 19. nedelje trudnoće ako trudnoća protiče normalno i nema kontraindikacija od strane lekara. Međutim, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom i da pratite njihove preporuke. U nekim slučajevima, lekar može da preporuči da izbegavate seksualni odnos zbog određenih medicinskih stanja ili problema koji se javljaju tokom trudnoće. Takođe, možda ćete morati da prilagodite pozu ili intenzitet seksualnog odnosa kako biste se osećali udobno.

 

Ukoliko vam je lekar savetovao da se pripazite i da odmarate, evo nekih aktivnosti koje vam mogu ispuniti vreme kvalitetno:


 - Čitanje

Opuštajuća literatura vam može pomoži da se relaksirate. Takođe ovo vreme možete da provedete da čitate literaturu koja će vam pomoći kao budućoj mami.

- Gledanje filmova

Pustite omiljenu seriju i zaboravite na vreme! Sigurno je da kada beba dodje nećete ovo iskustvo moći opet da ponovite…sigurno duže vreme

- Slušanje muziku

Pustite relaksirajuću muziku i opustite se. Pokušajte da zamislite sebe sa bebom i sve lepe trenutke koji vas očekuju. Pustite mašti na volju.

- Mindfulness

Uživajte u trenutku šta god da radite. Sigurno je da će i vama i bebi prijati vaše relaksirano stanje. 


Komentarisanje je isključeno.