Koliko je opasna alergija na kravlje mleko?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Alergija na kravlje mleko se javlja najčešće u najmlađem uzrastu - u prve dve godine života i pravi ozbiljne zdravstvene tegobe koje se ne mogu tolerisati.

Dijagnostikovanje obavlja lekar, a simptomi mogu ga variraju od lakih koji se i ne povezuju sa alergijom pa do ozbiljnih i životno ugrožavajućih.

Kada se ispoljava alergija na kravlje mleko?

Kao što i alergijske reakcije mogu da budu blage i burne, tako pojavljivanje može da bude brzo i sa odloženim efektom.

Trenutna alergija na kravlje mleko može da se ispolji u periodu od 15 minuta po završetku obroka pa do 2 sata nakon njega. Dovoljno je da se kravlje mleko nađe u tragovima pa da detetov organizam odreaguje.

Iako bebe u prvoj godini života ne konzumiraju kravlje mleko, alergiju mogu dobiti putem dojenja, ako je majka prethodno unela kazein tj. protein koji može izazvati alergijsku reakciju.

Što su deca starija to je šansa za buran imunitetski odgovor manja, pa se zato kravlje mleko i preporučuje tek nakon prvog rođendana, uz poseban oprez i praćenje reakcija.

Nakon 2 sata nastaju odložene alergijske reakcije, a javljaju se u vidu pogoršanja ekcema, pojave proliva nakon obroka, povraćanja, grčeva u stomaku, gubitka apetita, nekada i zatvora, stoga pedijatar može da predloži potpuno isključivanje svega što i u tragovima može da ima proteine mleka.

Kakve su alergijske reakcije na kazein tj. kravlje mleko?

Alergijske reakcije koje su umerene i blage predstavljaju stomačne tegobe (proliv, povraćanje), osip po koži i eventualno oticanje delova lica. Sve su ovo simptomi koji jasno pokazuju da se javila alergija i da postoji neka namernica koja izaziva imunitet da reaguje.

Jaka alergijska reakcija predstavlja anafilaktički šok koji zahteva hitnu reakciju kod lekara: šištanje tokom disanja, oticanje jezika i oticanje grla, gubitak svesti i mlitavost.

U slučaju ovih simptoma važno je da se hitno obratite lekaru jer su opasni po život, a ako se testovima potvrdi da postoji alergija na kravlje mleko, moraju se isključiti sve namernice koje imaju čak i u tragovima ove supstance.

Lečenje alergije – izbegavanje namernica koje sadrže kazein

Bebe u ogromnom broju prerastu alergiju na kravlje mleko, ali ako se ispolje simptomi, onda bi proteine mleka trebalo izbegavati u svim namernicama.

Mame koje doje moraju posebno voditi računa oko unosa namernica pa ne smeju unositi mlečne proizvode, a deci se kasnije daju zamene koje ne sadrže proteine koji izazivaju alergije. Čak i kada dete ima ekcem ili osip koji se pojavljuje duže vremena nakon jela, preporuka pedijatra će biti dijetalna ishrana i izbacivanje mlečnih proizvoda kao mogući izvor problema.

Lekar na raspolaganju ima nekoliko metoda da proveri postojanje alergije, ali je izbacivanje iz ishrane ključno pa se ono svakako preporučuje da ne bi dolazilo do burnije reakcije.

Potrebno je da prođe između 2 i 4 nedelje, ali će se simptomi povući, a dete ponovo imati normalan apetit, varenje i čistu kožu. 

Pratite ponašanje i reakcije mališana nakon unosa mlečnih proizvoda i otkrićete da li dete ima neke simptome alergije. Za sve dileme se treba obratiti pedijatru i iz ishrane isključite sve namernice koje sadrže proteine kravljeg mleka. Primetićete promenu u zdravstvenom stanju deteta vrlo brzo.


Komentarisanje je isključeno.