Montazne kuce - materijali u izgradnji

Kategorija: Glavna
Tagovi: Montazne Kuce

Sve više zadovoljnih korisnika montazne kuce u Srbiji predvodi trend promene svesti o lošoj i nekvalitetnoj gradnji i kratkom veku postojanja istih. Svakodnevno se susrećemo sa negativnim komentarima od ljudi koji nikada nisu ni imali prilike da borave a kamo li da stanuju u montaznoj kuci a postaju najglasniji glasnogovornici protiv ovakvog tipa izgradnje. Da li je u pitanju konkurentska netrpeljivost ili strah od preuzimanja tržišta ostaje da se vidi. Ono što se sa sigurnošću može utvrditi su materijali i proizvodne procedure kojima se dolazi do elemenata montaže.


Dizajneri i izvođači radova se hvale ekonomičnošću i ekološkim materijalima korišćenim u procesima nastanka a ujedno strogo definisanim procedurama izrade svakog pojedinačnog dela. Obzirom da se izrada većina montazne kuce odvija u fabričkim postrojenjima i zahteva se izuzetna preciznost u toku same izrade kako bi se materijali na propisan način montirali, ova tvrdnja i ima smisla. Za početak ćemo se bazirati na poreklo gradivnih elemenata. Osnova je upravo drvna građa  i ona kao autohtoni proizvod je pristupačna i jeftina, a kako drvo spada u prirodni materijal, konačni proizvod postaje i ekološki prihvatljivo rešenje za stanovanje. Cement i gips su takođe materijali direktno potekli iz prirode sa vrlo malo hemijskih i obradnih procesa. Sve ovo govori u prilog da montazne kuce u ukupnom udelu materijala imaju znatno više procenata prirodnih neobrađenih i ne tretiranih sirovina nego bilo koja druga vrsta gradnje. Stoga i ne čudi što se baš ovakav vid gradnje i preporučuje ljudima koji pate od različitih vidova alergija ili sličnih hroničnih bolesti  .

Osnovna komponenta koju koristimo kao izolator u procesu nastanka montazne kuce je mineralna vuna. Ona je odlični toplotni izolator koja ima koeficijent toplotne provodljivosti oko 0,04 W/mK i na taj način predstavlja jedano od najboljih rešenja kada treba izolovati stanbeni objekat danas. Korišćenjem ovog materijala montazne kuce dobijaju i na dodatnoj protivpožarnoj zaštiti jer se gustina vlakana kreće od 50 pa do 250 kg/m3 a ona je, u kombinaciji sa karakteristikama materijala, odlična zaštita od uzročnika požara koje možemo sresti u domaćinstvu. Otporna je na razvijanje mikroorganizama i insekata . Drvo koje se koristi u procesima izgradnje je premazano i zaštićeno od propadanja kroz dugi niz godina a obezbeđena je i zaštita od insekata, gljivica i sličnih štetočina. Sva čamova građa koja se koristi je prethodno impregnirana, suva i posebno mašinski obrađena. Daske ili poluoblice koje zamenjuju delove fasada su prethodno falcovane i sprečavaju pojavu takozvanih toplotnih odvoda a izolaciju podižu na viši nivo. Konstrukcijska gradnja je elastičnija i lakša a ujedno povezana i projektovana da nedvosmisleno obezbedi potrebnu čvrstoću, stabilnost i dugovečnost.

Kada sve ovo imamo u vidu, shvatamo da je sumnja oko kvaliteta granje i dugovešnosti montažne kuće apsolutno neopravdana. Ovakvi objekti su postali nadolazeći trend, a sa sigurnošću tvrdimo da će u budućnosti polako i preuzimati primar od klasišne zidane granje. Više informacija o montažnim kućama potražite na sajtu Montažne kuće Rosnik.

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar