Motori za kapiju: saveti za kvalitetnu automatizaciju

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Nekada poput čuda koje se moglo videti u holivudskim filmovima i američkim serijama, danas su motori za kapiju nešto što je sasvim očekivano da ima bilo ko, nebitno da li se radi o kući, stambenoj zgradi, poslovnom ili industrijskom prostoru. Automatizacija kapija je postala stvar koja se sve više podrazumeva, jer kako je sve dobilo svoj vid digitalizovanja i pojednostavljenog korišćenja, tako je moralo da se dogodi i sa vanjskim elementima dvorišta i samog privatnog prostora. Postoje brojni razlozi zbog kojih su motori za kapiju postali tako traženi i potrebni.

Šta donosi automatizacija kapije?

Ako samo na trenutak razmislite, odmah ćete primetiti onu najveću razliku, a to je da ne morate iz kola recimo da izlazite kako biste kapiju otvorili da izađete, pa potom opet da se vratite i zatvorite je, jer je sve moguće uraditi jednom klikom iz samih kola, a to upravo dozvoljavaju motori za kapiju, niko drugi. Pored ovog razloga, koji govori o jednostavnom i brzom, lakom otvaranju/zatvaranju kapije, tu je i jedan mnogo bitniji, a to je sigurnost. Niko neće moći da otvori vašu kapiju ručno, što znači da će vaš dom, zgrada ili poslovni prostor imati jedan vid dodatnog obezbeđenja.

Kada su automatizovane, kapije doprinose komfornijem boravku i življenju, a svakako i lepšem izgledu, budući da su tako modernije i savremenije. Ono na šta utiču motori za kapiju jeste duži vek trajanja same kapije, jer se ona ravnomerno otvara i zatvara, bez ikakvih kočenja, udaranja, što čini da ceo mehanizam duže traje, pa tako i materijal od kojeg je kapija napravljena.

Kako se motori za kapiju biraju?

Najvažnije pitanje jeste kako odabrati motor, na osnovu čega odabrati onaj koji je odgovarajući, a koji će trajati dugo i sve to vreme svog životnog veka raditi besprekorno. Motori za kapiju mogu biti jednostavni za kupovinu, ali i komplikovani, razliku pravi to da li se biraju od strane nekoga ko se u ceo sistem razume ili ne. Ako niste najsigurniji na osnovu čega se biraju motori za kapiju, pomoći ćemo vam nekim smernicama, ali i pored toga je važno konsultovati se sa nekim kome je njihov odabir i postavljanje, te sam servis, profesija.

Važno je krenuti od same kapije, da li se radi o kliznoj kapiji ili krilnoj, jer se motori za kapiju u tom pogledu razlikuju. Nakon toga se smernice za biranje kreću ka vrsti kapije. Kod svih kapija, a posebno kliznih, od presudne važnosti je težina. Motori su predviđeni za određenu težinu, pa se tako i biraju, s tim što je najbolje odabrati motor koji je predviđen za veću težinu od one koju kapija ima, ali ne preterati ni u jačini motora jer bi to kapiju vrlo brzo moglo da uništi.

Kod krilnih kapija važna je i dužina krila, a pored toga, važno je da se napomene koja je namena kapije, da li je to kapija koja je na dvorištu privatne kuće, stambene zgrade ili nekog industrijskog objekta. Motori za kapiju se biraju i prema samom naponu, jer on može biti 24V ali i 230V, te se sagledava i činjenica koliki će biti intenzitet upotrebe samog sistema.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar