Najbolji zvučnici za kola – koliko para, toliko muzike

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Za mnoge vozače je auditivni doživljaj u autu sastavni deo vožnje. Nezamislivo im je da na putu do posla ne čuju aktuelne vesti na omiljenoj radio stanici, ili slušaju muziku, dok se provlače kroz gradsku gužvu ili se, jednostavno, opuste uz preslušavanje najdraže play liste pri višečasovnoj vožnji auto-putem. Pošto zbog brzog životnog tempa sve više vremena provodimo u kolima, dobro ozvučenje je nešto što svaki auto treba da ima, kako vozač ne bi morao da sve vreme sluša šuštanje radija, rad motora i škripu guma. Zbog toga bi, imajući u vidu upotrebnu vrednost, u sistem ozvučenja u kolima, bilo pametno uložiti i koji dinar više, jer je to na duže staze isplativo. 

Šta treba da znamo pre kupovine zvučnika za auto

Zvučnici za auto, u proseku koštaju od 500 do 5000 dinara. Razlika nije mala, ali nije ni bezrazložna. Kupovina zvučnika za kola je i najjednostavnija i najjeftinija na pijaci, ali im je onda i radni vek i kvalitet takav. Poželjno je ugrađivati fabričku varijantu zvučnika za auto i to kupljenu kod proverenih distributera. 

Mesto i način postavljnja zvučnika za auto su takođe veoma bitni. Ukoliko su montirani na plastične tapacirunge, okvire na vratima, instrument tablama, ili na policama gepeka, prednjim i zadnjim stubovima, čak i najbolji zvučnici za auto će početi da šušte i krče. Potrebno je da se zvučnici, na mestu na kom se ugrađuju nečim prvo dobro fiksiraju, a dobro bi bilo, ako je moguće, i postaviti im neku verziju zvučne kutije. Takve modifikacije mogu solidno da koštaju, ali je rezultat neprikosnoven.

Ukoliko se opredelimo za to da sami montiramo zvučnike u auto, morali bismo najpre da ga dobro upoznamo. Treba da naučimo šta zaista važi za naš auto, a šta proizvođači samo radi reda pišu i čista je prevara. S obzirom na to da je reč o sistemu ozvučenja, potrebno je dobro razmotriti i proučiti sve komponente, kako bismo izabrali one koje će zajedno najbolje funkcionisati. Potom je potrebno odlučiti šta tačno očekujemo od ozvučenja, tj. kakve su naše potrebe i očekivanja, pa na osnovu toga dalje birati komponente i formirati sistem. Ono što je neophodno su glavna jedinica i zvučnici za auto, sve ostalo je dopuna zvuku. Pošto dobro ozvučenje za auto malo više košta, nije neophodno kupiti sve komponente istovremeno, jer mogu da se montiraju i naknadno.

Falsifikati su vrlo česti. U glavnom nose naziv poznatog brenda, a koštaju nerealno malo. U tom smislu bi trebalo naročitu pažnju obratiti na sitne detalje koji otkrivaju lošu kopiju.

Komponente za ozvučenje u kolima

Glavna jedinica – uređaj koji odašilje muziku (radio, muzički plejer, DVD, Cd, bluetooth, USB,...). pošto se na nju priključuju sve ostale komponente obavezno bi je trebalo nabaviti od proverenih distributera (JVC, Pioneer, Alpine, Kenwood,...)

Zvučnici – visokotonci, srednjetonci, niskotonci, subwoofer. Zavisno od toga šta očekujemo od ozvučenja u kolima, takve zvučnike ćemo i kupiti. Treba dobro organizovati njihov raspored. Ukoliko se menja fabrički raspored zvučnika za auto ili se kupuju manji ili veći, to zahteva dodatne troškove i organizaciju pri montaži.

Dodatne komponente za ozvučenje u kolima – kablovi, skretnice, pojačalo, antena, bluetooth uređaj, multimedije, FM transmiseri.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar