Najčešći uzroci bola u leđima

Kategorija: Glavna
Tagovi: Diskus Hernija

Leđa trpe ogroman pritisak čitave muskulature, a kičma omogućava sve pokrete i centar je za podnošenje celokupnog tereta u telu.

Upravo zbog te činjenice jedan od najčešćih bolova je upravo bol u leđima. Uzroci su različiti pa se i leče različitim terapijskim postupcima, a cilj je da se izbegne operacija kada god je to moguće.

Koji su najčešći uzroci bola u leđima? Kada treba potražiti pomoć? Koje su terapijske procedure najčešće korišćene?

Svi odgovori slede u daljem tekstu.

Degenerativne promene kičme – diskus hernija i druga oboljenja

Diskus hernija je jedan od najčešćih uzroka bola u leđima, a nastaje kada se diskus pomeri ili probuši što dovodi do trenja među pršljenovima i sve veće boli.

Diskusi su svojevrsni želatinasti amortizeri pokreta kičme i nalaze se između svakog pršljena. Usled oboljenja koštano-zglobnog sistema, naprezanja, konstantnog opterećenja i neadekvatnih pokreta može doći do pucanja diskusa kada nastaje diskus hernija na raznim delovima kičmenog stuba, u lumbalnom delu, vratnom i srednjem delu.

Trnjenje ruku gubitak osećaja, bolni pokreti, a kasnije i hroničan bol su samo neki od simptoma koji mogu da se jave pa je detaljan dijagnostika prvi korak u lečenju.

Različit uzrok ima artritis, osteoporoza, spondiloza, lordoza, ali je svima zajedničko da se bolest pogoršava ako se ne započne sa lečenjem i fizikalnom terapijom na vreme.

Bol u leđima usled upale mekih tkiva

I ovde bol varira, a lečenje zavisi od uzroka nastanka.

Prvi uzrok bola u leđima može nastati usled povrede mišića ili povrede ligamenata što može da uzrokuje konstantan bol pri pokretu i neprijatnost. 

Za ova stanja u glavnom nije potrebno puno lečenja osim korišćenja analgetika i  mirovanje, ali ako se situacija ponavlja trebalo bi od fizijatara tražiti savet za izbegavanje ovakvih problema.

Jedna od posledica diskus hernije ili neke druge povrede jeste išijas uporan bol duž kičme i nogu. Nastaje kada se uklješti nerv što izaziva dosta problema u funkcionisanju, a za lečenje je ponovo neophodna fizikalna medicina.

Kada je najbolje potražiti pomoć?

U slučaju da bol traje duže od dve nedelje, da značajno ograničava pokrete i  funkcionisanje i da se stanje pogoršava, treba posetiti lekara opšte prakse koji će naložiti neke pretrage što će se jasno razgraničiti koji je uzrok bola u leđima.

U glavnom je neophodno da se uključe medikamenti koji će da pomognu da se bol kontroliše i snizi upala, a onda da se uz pomoć kineziterapije, masaže i brojnih aparata, fizijatrijskim protokolima efikasno deluje na uzrok i leči ili stanje stavlja pod kontrolu.

Da bi se sprečile brojne promene, fizijatri mogu dati i preventivne savete koji će sprečiti razvoj promena i održati zdravlje kičmenog stuba i mekih tkiva. Prevencijom se mnogo toga može rešiti ili zaustaviti neka oboljenja još u začetku.

Ako se bol već javi onda treba kontrolisati stanje i rešiti probleme što ranije jer je i veća šansa za saniranje problema. 

 

Čuvajte kičmeni stub i zdravlje čitavih leđa jer se neadekvatna lečenja i preveliko oštećenje vodi ka operaciji koja treba da bude zaista i samo poslednja opcija. Važno je probati sve ne-hirurške metode i raditi na svom opštem zdravstvenom stanju.


Komentarisanje je isključeno.