Ne zanemarujte zidove u stanu – pazite šta stavljate na njih

Kategorija: Glavna
Tagovi: Akrilne Boje Za Zidove

Kada renovirate ili adaptirate stan ili kuću, bavljenje zidovima je  ono što spada u završne radove. Mnogi te radove smatraju najlakšim, ali nije baš tako. Možda ne zahteva onoliko vremena koliko postavljanje podnih obloga ili zamene stolarije, ali svakako ne možemo obradu zidova i krečenje svesti samo na običnu rutinsku radnju. Jer upravo su zidovi nešto što celim prostorijama daje dodatni šmek i posebnu čar.

Priprema za bojenje zidova

Pre samog krečenja, ono što obavezno mora da se dobro uradi jeste priprema zidova za nanošenje boje. To uglavnom podrazumeva skidanje prethodne boje, postavljanje lajsni, gletovanje, i ravnjanje zidova do površine koja je idealna za bojenje. Sama boja je šlag na torti, pa valja da bude i najbolja.

Akrilne boje za zidove - pravi izbor za svaki dom 

Akrilne boje za zidove su najpoznatije po tome što su dugotrajnije i što se mogu prati vodom. Naravno, ono što odmah pada na pamet jeste da ukoliko boja duže traje, mora da se uradi i odgovarajuća priprema. Ona u ovom slučaju podrazumeva komplikovaniju i obuhvatniju proceduru. Naime, nije dovoljno gletovanje običnom glet masom, već se nanosi posebna vrsta, i to u nekoliko slojeva, kako bi se postigla površina zida glatka kao staklo. 

Zidovi u kupatilu, čak i onaj na kome je bojler, ne moraju imati pločice

Odavno je prevaziđeno to da se u kupatilu mora postavljati keramika od poda do plafona. Međutim, pojavom akrilnih boja, i to se promenilo. Naime, akrilne boje za zidove su vodootporne, ne prljaju se kao obične boje. Čak se i neko mehaničko oštećenje neće primetiti. Kada se akrilna boja nanese na zid i dobro se osuši, na zidu se stvori neka vrsta zaštitnog sloja, koji štiti od vode, oštećenja i prljavštine. Zid na kome je bojler idealan je za takvu boju, jer se ne mora rizikovati sa bušenjem keramike zbog montiranja, a s druge strane, akrilnom bojom zid je dovoljno zaštićen.

Iako akrilne boje zahtevaju veću pripremu nego obične boje, ipak je lakše bojiti zidove nego postavljati keramičke pločice. Završni sloj može biti običan, mat ili sjajan, što sve doprinosi posebnom i modernom izgledu kupatila.

Pristupačnost akrilnih boja

Kada se pogleda cena akrilnih boja, jasno je da su one dosta skuplje od obične poludisperzije. Međutim, one spadaju u one stavke koje su u startu skuplje, ali se na duže staze višestruko isplate. Naime, ukoliko se odlučite da zidove ofarbate akrilnim bojama, razmak između dva krečenja biće dosta duži nego kod obične boje. S druge strane, cena im je niža od trenutka kada su se pojavile, naročito zbog sve veće popularnosti. 

Još neke pozitivne karakteristike akrilnih boja

 

Akrilna boja za zidove u prostoru ne može da prođe neprimećena. Spektar boja koji se može dobiti dodavanjem tonera je neograničen, tako da je omogućeno da priuštite prostoru u kome boravite unikatnost i modernu i nesvakidašnju nit. Za krečenje ovom bojom potrebno je manje materijala, jer se veoma lepo nanosi i razmazuje, a kad vam boja dosadi, lako je prefarbati u novu željenu nijansu.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar