Neka vam obuka i polaganje vožnje ne predstavljaju problem

Kategorija: Glavna
Tagovi: Auto Škola, Saveti, Vozački Ispit

Biti vozač danas je postalo značajno ne samo za sopstvene, lične potrebe već i za posao. Sve je više oglasa za posao u kojima se kao jedna od traženih kvalifikacija pored višegodišnjeg iskustva navodi i posedovanje vozačke dozvole za B kategoriju. Jednostavno, svet je danas motorizovan, te društvo od nas zahteva da znamo da upravljamo motornim vozilima.

Međutim, polaganje vozačkog ispita nije jednostavno. Od kandidata zahteva se teorijsko znanje saobraćajne signalizacije i pravila, ali i praktično znanje upravljanja motornim vozilima. Ta znanja stiču se tokom pohađanja časova vožnje koja su zakonska obaveza svih građana u Srbiji.

Iako polaganje vožnje ne zvuči tako teško, ipak je ono dosta problematično za veliki broj kandidata koji na polaganje izlaze i po nekoliko puta pre nego što ispit uspešno polože. Kako bi iskustvo polaganja vozačkog ispita olakšali svim našim čitaocima za njih smo pripremili par korisnih saveta.

Dobro se pripremite kako za polaganje teorijskog, tako i praktičnog dela ispita

Dobra priprema jedan je od važnijih uslova za uspešno polaganje vozačkog ispita. Prvo je neophodno dobro savladati teoriju, odnosno naučiti saobraćajna pravila i raspoznavanje soabraćajnih znakova  i druge signalizacije.

Zatim kandidati moraju uvežbati nezgodnu i preciznu vožnju na poligonu. Kada se tokom polaganja vozačkog ispita kandidati nađu na poligonu proverava se njihova sposobnost okretanja i parkiranja vozila pri čemu je potrebno paziti da se ne gaze iscrtane linije. Mada ne zvuči previše teško, u praksi se ovaj deo ispita pokazao kao najteži i zbog toga je vožnju na poligonu neophodno dobro navežbati.

Kada se jednom kandidat u ulozi vozača nađe na putevima on počinje svoje teorijsko znanje praktično primenjivati. Saobraćajna signalizacija i pravila bez obzira na to koliko su dobro naučena za vozača postaju zbunjujuća. Iz tog razloga neophodno je da kandidati steknu što više iskustva na putevima.

Što je više prevoženih kilometara i raskrsnica iza kandidata, on postaje sve iskusniji i sigurniji u sopstvene vozačke sposobnosti. Dobar instruktor će tokom obuke vozača, kandidata upoznati sa čestim trik zadacima koji se postavljaju na samom ispitu i baš te zadatke zajedno sa učenikom dobro navežbati.

Izbor auto škole sa dobrom reputacijom

Auto škole zajedno sa instruktorima koje zapošljavaju bitan su faktor koji utiče na to da li će kandidat uspešno položiti vožnju ili ne. Zbog toga prilikom odabira auto škole čije će časove vožnje polagati, kandidatima se preporučuje da se dobro raspitaju i razmisle pre donošenja odluke.

Zahvaljujući tehnološkom napretku jedan od prvih alata kojima se mogu poslužiti prilikom raspitivanja jeste internet gde mogu posetiti sajtove auto škola i forume u kojima je nekada bila pokrenuta tema polaganja vozačkog ispita. Takođe, za preporuku dobre i kvalitetne auto škole mogu se obratiti i sopstvenim poznanicima koje mogu detaljno ispitati o svemu što ih zanima. Budući da su ljudi međusobno različiti, pa tako i njihova iskustva, kandidatima se preporučuje i da se direktno u auto školama raspitaju o stručnosti zaposlenog osoblja (odnosno instruktora vožnje), prolaznosti njihovih kandidata, i drugim uslovima koje auto škola nudi.

Ukoliko nisu zadovoljni odgovorima koje su dobili kandidati ne treba da se osećaju loše ukoliko ipak ne žele da izaberu tu auto školu.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar