Originalna pavlovićeva mast – iz sirotišta u svet

Kategorija: Glavna
Tagovi: Pavlovićeva Mast

Pavlovićeva mast, najpopularnija krema za decu na ovim prostorima uskoro će napuniti ravno sedamdeset godina! Čitave generacije koje su uz nju odrastale mogle su se zakleti da je Pavlovićeva mast lek za sve tegobe na koži, počev od najranijih, ojeda od pelena u bebećem dobu, pa preko strija i suve kože do prvih bora u starosti... Dobar glas kao i verni korisnici odneo ju je daleko van granica zemlje u kojoj je nastala i raširio gotovo po svim kontinentima. Danas je Pavlovićeva mast zaštićena marka pod imenom Originalna Pavlovićeva mast i proizvodi se u Laboratoriji «Dr Pavlović», a razvijena je i u više modaliteta. Ipak, put koji je Pavlovićeva mast prešla bio je dug i trnovit. Poslednjih godina njeno ime bilo je predmet kontroverze oko sigurnosti i dečijeg zdravlja, ali je Laboratorija «Dr Pavlović» pronašla način da svoju proizvodnju uskladi sa svim rigoroznim svetskim zdravstvenim zakonima.

 

Pavlovićeva mast nastala u najteže doba      

Sve je počelo davne 1945. godine kada se doktor Živorad Žika Pavlovć, pedijatar lečeći nebrojenu decu po zbegovima u okolini Beograda, kao i siročiće u Domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj, čiji je upravnik bio, svakodnevno susretao sa ranama i ojedima svojih malih pacijenata. U skromnim uslovima pokušavao je da osmisli nešto što će ujedno štititi i lečiti nežnu dečiju kožu. Vremenom je razvio dobitnu formulu od osam sastojaka. Cink, talk, voda gorkog badema i blagi rastvor borne kiseline,  bio je recept koji će brzo u narodu biti prozvan Pavlovićeva mast.  Lanolin i vaselin uz parafinsko ulje predstavljaju finu barijeru koja štiti dečiju kožu, naročito u pelenskoj regiji, od kontakta sa iritansima iz urina, fecesa i znoja i tako sprečavaju stvaranje ojeda i infekcija, dok blagi rastvor borne kiseline deluje kao blagi dezificijens. Voda gorkog badema poznata je po tome da ublažava iritacije i bol. Pavlovićeva mast bila je receptura koju su lekari prepisivali i u apotekama se sve do kraja sedamdesetih godina mogla dobiti bespaltno.

 

Pavlovićeva mast slava i kontroverza

Pavlovićeva mast postala je zaštićeno ime « Originalna Pavlovićeva mast» tek nakon četrdeset godina kada je doktor Vojislav Pavlović, pedijatar, sin dr Pavlovića patentirao recept i započeo fabričku proizvodnju. Pavlovićeva mast je sa svojim proverenim sastavom i izradi po pravilima WHO – Svetske zdravstvene organizacije odavno prešla granice Evrope. Tako je u zavisnosti od tržišta, zakona, podneblja, kao i verskih i drugih specifičnosti i zahteva prisutna u različitim varijantama i na tržištima Azije, Severne Amerike, Australije i Afrike. Ipak, pre nekoliko godina u Hrvatskoj je bila povučena sa tržišta jer je ustanovljeno da u svom sastavu ima blag rastvor borne kiseline, što je zabranjeno prema pravilniku Evropske Unije. Međutim, Laboratorija «Dr Pavlović»  razvila je i varijante Originalne Pavlovićeve masti koje podležu pravilima Evropske Unije o bezbednosti kozmetičkih proizvoda, a bez pomenutog rastvora borne kiseline. Na tržištu su tako Originalna Pavlovićeva mast za bebe sa bisabololom, koji deluje antinflamatorno, umirujuće i blago antiseptično na osetljivu kožu beba, zatim Originalna Pavlovićeva mast imuno & uv zaštita, sa ectoinom, namenjena celoj porodici.  

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar