Ovo su aparati za zavarivanje za početnike i profesionalce

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

 

Među alatima u većini domaćinstava sigurno se nalaze i aparti za zavarivanje. Uprkos tome što su izuzetno korisni, aparati za zavarivanje su među mlađom populacijom bili uglavnom zanemareni, jer su nam do skoro bili dostupni iskusni majstori koje bi unajmili da brzo i efikasno završe posao. Situacija je danas mnogo drugačija jer je jako teško doći do dobrog varioca, pa su mnogi primorani da sami obavljaju poslove za koje bi ranije unajmili profesionalca.

 

Bilo da ste profesionalac, ili imate želju da to postanete ili jednostavno želite da sami obavljate poslove po kući, otkrićemo koji su najbolji aparati za zavarivanje za Vas. 

 

U zavisnosti od načina na koji se vrši spajanje dva materijala, aparati za zavarivanje se dele na elektro i gasne, a sve češće su u upotrebi i inverterski aparati.

 

Elektro aparati za zavarivanje

 

Aparati za elektrolučno zavarivanje su relativno jeftini i široko su rasprostranjeni. One zahtevaju upotrebu dodatnog materijala – obloženih elektroda. Spajanje materijala ovim aparatima se vrši na temperaturi od 4000 stepeni Celzijusa. Upravo ovako visoka temperatura dovodi do topljenja elektroda i spajanja materijala.  Ovakva vrsta zavarivanja se uglavnom koristi prilikom spajanja čelika. Kako je postupak varenja komplikovaniji, ovi aparati za varenje se ne preporučuju početnicima.

 

Najstariji način način varenja je pomoću TIG aparata za zavarivanje. Ovakav postupak spajanja metala se primenjivao još u Drugom svetskom ratu u avio industriji. Oni funkcionišu  po principu korišćenja netaljive volfram (tungsten) elektrode i radnog komada gdje zaštitna mešavina gasova štiti elektrodu. Kod TIG aparata za varenje se razlikuje zavarivanje prema izvoru struje. Jednosmerna struja se koristi za varenje nerđajućeg čelika. Naizmenična struja koristi se za varenje aluminijumskih i magnezijumskih legura. Na žalost, ni ovaj način spajanja metala se ne preporučuje variocima početnicima, a još manje hobistima.

 

Aparati za gasno zavarivanje

 

U narodu poznatiji kao CO2, MIG/MAG apatati za zavarivanje su verovatno najrasprostranjeniji. Spajanje materijala ovom metodom se vrši pomoću zaštitnog gasa, a ovi aparati daju konstantan napon pa se na taj način stvara električni spoj između žice za varenje i materijala. Prilikom ove vrste varenja se koristi otvoreni plamen.

 

 

Na tržištu postoje tri vrste MIG/MAG aparata za varenje:  

 

- Aparati sa manuelnim zadavanjem postavki ;

- Sinergijski aparati (SYN);

- Manuelni/Sinergijski (MAN/SYN);

 

Inverterski aparati za zavarivanje

 

Poslednjih nekoliko godina sve su popularniji inverterski aparati za zavarivanje. Oni su veoma praktični jer jako brzo ulaznu struju pretvaraju u struju za zavarivanje. Zbog toga su inverterski aparati za varenje mnogo manji i lakši za prenos, što je sigurno još jedna prednost u odnosu na druge aparate za varenje. Oni takođe troše i do 40 odsto manje struje u odnosu na ostale aparate. Pored toga, velika ušteda se primećuje u korišćenju elektroda i žica za zavarivanje. Cena inverterskih aparata za varenje je možda nešto viša u odnosu na ostale, ali se, računajući na sve uštede, oni itekako isplate na duže staze.

 

Oprema uz aparate za zavarivanje

 

Kada odlučite da koristite aparate za varenje, imajte na umu da morate da posedujete odgovarajuću opremu zaštitnu. Najpoznatija zaštitna oprema su svakako maske za varenje i one su daleko jeftinije. Mnogi varioci koriste i kacige za varenje, koje su praktičnija i sigurnija opcija.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar