Pčelinji proizvodi za dobar imunitet: njihova lekovita dejstva i način upotrebe

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Sigurno ste čuli da jedna kašičica meda ujutru povoljno utiče na zdravlje čoveka. Ili da konzumiranje propolis kapi doprinosi jačanju imunog odogovora čovekovog organizma. I to je tačno, ali je važno kada i kako koristimo ove proizvode. Konkretnije rečeno, svi prirodni proizvodi kada se koriste na odgovarajući način doprinose očuvanja zdravlja. Ali mi često slušajući savete koji se prenose ,,sa kolena na koleno“ možemo nekada i da pogrešimo. U nastavku teksta čitajte o tome čemu služe pojedinačni pčelinji proizvodi i kako i kada ih treba koristiti. 

MED


Ovo je najpoznatiji pčelinji proizvod. On poseduje brojna nutritivna ali i lekovita svojstva. U mnogim nutricionističkim planovima ishrane pronađe svoje mesto u različitim kombinacijama kao zdrava i preporčljiva namerinica i zamena za šećer. Ima odlična antibakterijska i antivirusna svojsta te ga vrlo često preporučuju u jačanju odgovora imunog sistema. Često ga koristimo kao zaslađivač čajeva. Pored toga što je dobar kao hrana i dodatak jelima, med se koristi i za negu lica i tela, ali je i odličan kod dezinfekcija rana i zarastanja opekotina. Jedna kašičica prirodnog meda sadrži oko 17 grama ugljenih hidrata što može obezbediti energiju za ceo dan. Tako da jedna kašičica ujutru u kombinaciji sa toplom vodom i ceđenim limunovim sokom zaista može biti dobar način da započnete svoj dan.  

SAĆE 


Saće predstavlja med koji nije izvađen iz sopstvenih voštanih ćelija. Ovo je jak pčelinji proizvod jer u sebi sadrži i propolis, polen i pergu (fermentisani polen). Narodna medicina prepoznaje značaj saća u lečenju tegoba probavnog sistema, stomatitisa, faringitisa ali i hipertenzije i gripa. Zbog specifičnosti ovog proizvoda bilo bi dobro proveriti alergijske reakcije na isti. Saće se može konzumirati na različite načine, ali vodite računa da  ne preterate sa unosom i uvek se konsultujte sa prodavcem i ljudima koji se bave proizvodnjom meda o količini koja je preporučljiva za dnevni, nedeljeni i mesečni unos u skladu sa godinama života. 

PROPOLIS


Lekovita svojstva propolisa su mnogobrojna baš kao i ostalih pčelinjih proizvoda. Propolis dolazi u nekoliko oblika (sprej, kapi, oriblete, gel, sirup) koji se različito primenjuju, ali uz svaki ćete dobiti stručno uputsvo u vezi sa upotrebnom (količina i dinamika). Osnovna funkcija je da jača imuni odgovor čoveka na različite viruse, bakterije, mikroorganizme, giljivice i parazite. Konkretnije rečeno propolis ima ulogu u jačanju odabrambene sposobnosti čovekovog organizma.  Sa svim svojim lekovitnim dejstvima našao je mesto i u kozmetici. Najrasprostranjeniju primenu propolis je našao kod upale gornjih disajnih puteva, u slučaju gastritisa i za jačanje imuniteta.  

MATIČNI MLEČ


Još jedan vredan produkt koji dolazi od pčela je upravo matični mleč koji se kao i svi ostali široko primenjuje u industriji hrane, medicini i kozmetici. Bogat je vitaminom C i vitaminima iz grupe B, ali je bogat i belančevinama. Karakterističu ga blagotvorna dejstva kod simptoma depresije, senilonosti i migrene, zatim kod stimulacije pamćenja i metabolizma, ali i jačanju nervnog sistema i lečenju respiratornih oboljenja. Možete ga naći kao poseban produkt ili u kombinaciji sa medom. U zavisnosti od toga u kojem ga obliku kupujete, posavetujete se sa prodavcem o načinu konzumiranja. Ako uzimate čist matični mleč onda se ne preporučuje veća dnevna doza od veličine zrna graška (ili na mesečnom nivou ukupno 10 grama), a koristi se tako što se lagano topi u ustima nakon čega nekih petnaestak minuta ne treba uzimati nikakvu tečnosti niti hranu. Ovde budite pažljivi jer se matični mleč ne preporučuju deci tokom procesa njihovog rasta i razvoja. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar