Pogledajte zbog čega je za svaki uspešan biznis neophodna seo optimizacija sajta

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 


 

U 21. veku postalo je nemoguće voditi uspešan biznis bez prisustva na internetu i društvenim mrežama. Koja god delatnost da je u pitanju, od trgovine turizma ili zanatskih radova, kako bi Vam se posao razvio, potrebno je da digitalizujete svoj biznis, da imate svoju internet stranicu, odnosno sajt i dobru reklamu na društvenim mrežama.

 

Čak i onda, kada napravite sajt, potrebno je mnogo rada kako bi se dobro pozicionirao na pretraživaču i počeo da Vam donosi profit. Jednostavno rečeno, neophodna će Vam biti SEO optimizacija sajta.


Šta je SEO optimizacija?


SEO optimizacija sajta podrazumeva rad na njegovom pozicioniranju na Google pretrazi. Prosto rečeno, da bi Vaš sajt doneo opipljivu korist, potrebno je da bude među prvih nekoliko sajtova koji će se pojaviti na pretraživaču nakon ukucane određene fraze. Na primer, ako prodajete pidžame, kada klijent ukuca ovu reč u pretraživač, neophodno je da Vaš sajt, odnosno online prodavnica bude među prvih nekoliko ponuđenih.


Kako se radi SEO optimizacija?


SEO optimizacija se radi u više faza i za taj posao je neophodno da se unajmi ozbiljna internet marketing agencija. Eksperti u ovoj oblasti će prvo, koristeći sve neophodne alate, izvršiti analitiku koja će im pokazati koje fraze, odnosno ključne reči, prosečni korisnik interneta najčešće koristi za pretragu sadržaja koji je povezan sa uslugama i proizvodima koje njihov klijent nudi. 


Uzećemo ponovo prethodni primer da objasnimo ovo. Da bi SEO optimizacija sajta bila uspešna, nije dovoljno da se kao ključna reč koristi samo pidžama, već treba videti koje fraze korisnici najviše pretražuju. Da li su to ženske pidžame, pidžame za zimu, dečije pidžame, muške pidžame... Tek kada se to utvrdi, može se preći na dalji rad.


 SEO optimizacija podrazumeva i analizu konkurencije i bolje poznavanje njihove pozicije i za koju frazu su oni optimizovani. 


On site optimizacija


SEO optimizacija se dalje sprovodi On site, a to podrazumeva analizu i uređivanje sadržaja na samom sajtu, inkorporaciju ključnih reči i tagova u naslove i tekstove na svakoj stranici. Ovo je najdetaljniji proces rada jer je neophodno urediti svaku stranicu na sajtu i optimizovati je tako da njen sadržaj, svi tekstovi, tagovi, opisi fotografija i grafika budu u skladu sa SEO standardima. 


Of site proces optimizacije


SEO optimizacija podrazumeva i veliki broj radnji van samog sajta. Jednostavno objašnjeno, Of site proces optimizacije je ostavjanje linkova na drugim sajtovima koji će voditi ka Vašem sajtu i deljenje linkova sa Vašeg sajta na društvenim mrežama. 


Iako zvuči jednostavno, za građenje linkova je prvo neophodno pronaći relevantne sajtove i forume sa kojih će se linkovati ka Vašem sajtu, a zatim i pisanje originalnih tekstova po SEO standardima za objavljivanje na drugim sajtovima. Ako se ovo pravilno uradi pretraživač će Vaš sajt prepoznati kao relevantan kada je u pitanju pretraga određene reči ili fraze i sam će ga bolje pozicionirati u pretrazi. 


Kako se vide rezultati?


Kada je SEO optimizacija u pitanju klijenti najčešće pitaju kako se mogu videti rezultati procesa. Uspešnost procesa ćete pratiti na Google analitici koja će Vam pokazati da li se povećala poseta Vašem sajtu preko organskih pretraga. Ako unajmite pravu internet marketinšku agenciju koja će Vaš sajt optimizovati kako treba, na Vama ostaje samo da pratite porast poseta, a samim tim i potražnje proizvoda ili usluga koje nudite. 

 


Komentarisanje je isključeno.