Polaganje za c i d kategoriju popularnije nego ikad

Kategorija: Glavna
Tagovi: C Kategorija

Svi smo danas svedoci priča i vesti da je sve manje vozača autobusa i kamiona. Brojni su razlozi uticali da to bude tako. Nedavna pandemija, problemi u transportu i lancima snabdevanja s jedne strane, i loši uslovi za vozače, neadekvatna zarada za tako odgovoran posao – doveli su do toga da u jednom trenutku nije bilo zainteresovanih, ili ih je makar bilo manje nego što je potrebno, da budu vozači kamiona ili autobusa. Ipak, nikada nije manjkalo zainteresovanih za polaganje D i C kategorije, ali to je u najvećem broju za rad u inostranstvu, gde mnogi odlaze da bi nešto više zaradili.

Uslovi za dozvolu – iskustvo, godine i zdravstveno stanje

Da bi vozač seo i upravljao grdosijom kakva je kamilon, šleper ili autobus, potrebno je ipak nešto više nego za običan putnički automobil. Kako je vožnja tih vozila zahtevnija, zahtevniji su i uslovi. Naime, za razliku od obuke za B kategoriju, koja se može započeti još sa 17 godina, za obuku za C i D potrebno je da kandidat ima navršenih 20 godina. Takođe, ono što se tim pravilima pridodaje jeste da je neophodno da ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje dve godine. Takođe, ono što je neophodno jeste i adekvatno zdravstveno stanje, odnosno dokaz o sposobnosti za upravljanje vozilom. Lekarski pregled koji se radi pre početka praktične obuke donekle je sveobuhvatniji i detaljniji od onog za B kategoriju.

Teorijska obuka i testovi za c kategoriju, pa onda ispit iz prve pomoći, praktična obuka i polaganje vožnje

Obuka, kao i za druge kategorije, počinje teorijom – potrebno je pohađati 21 čas (jedan čas traje 45 minuta) u auto školi, koje drže licencirani predavači. To ne znači da teorijska nastava traje tri nedelje – obično se može završiti i za 7 dana, pošto je dozvoljeno da se za dan može imati najviše tri čas. Nakon toga se kandidat prijavljuje za polaganje testova, koje se vrši na računarima u auto školi, i vrlo često zna da predstavlja priličan stres kandidatima. Zato svi predavači savetuju da se za ispit dobro spreme, da prođu što više testova koje su prethodno dobili od auto škole za vežbanje, kao i da budu odmorni i dođu na vreme da bi izbegli stres. Koncentracija je važna, kao i uputstva predavača sa časova na koja pitanja obratiti posebnu pažnju. Testovi za C kategoriju nisu niti teži niti lakši od ostalih kategorija – svi su jednako zahtevni i važni da se savladaju neophodna pravila.

Nakon položenih testova, kandidat je u obavezi da obavi već pomenuti lekarski pregled i dobije lekarsko uverenje pre nego što krene sa obukom u samom vozilu. Uz to, polaganje obuke iz prve pomoći postao je sastavni deo celokupne obuke pa je i to potrebno završiti pre praktičnih časova. I konačno – kandidat je spreman da uzme taj veliki volan u svoje ruke i sa instruktorom najpre počne od poligona, pa onda krene da vozi ulicama, po rutama koje će kasnije i biti ispitna pitanja kada dođe vreme za polaganje praktičnog dela obuke, kojim će se objediniti celokupna obuka i steći uslov za sticanje vozačke dozvole.   


Komentarisanje je isključeno.