Postanite majstor komuniciranja uz nekoliko saveta

Kategorija: Glavna
Tagovi: Poslovna Komunikacija

Dobra poslovna komunikacija obuhvata veštine, koje se uz malo truda mogu naučiti. Naučite kako treba započeti razgovor i ostaviti dobar utisak na sagovornika. Trudite se da imate razumevanja za druge ljude i naučite da ih saslušate. Budite opušteni i nemojte sebi dozvoliti da širite negativnu energiju. Neka vaš zadatak bude da učinite da se klijenti u vašem društvu osećaju prijatno. Uvedite u jutarnju rutinu neke relaksacione tehnike opuštanja, kako biste se lakše suočili sa izazovima na poslu.

U direktnoj komunikaciji sa klijentima, jako je važno brzo i lako uspostavljanje kontakata. Naravno da se morate potruditi da te kontakte i održite, sve u cilju buduće saradnje. Može se desiti da klijent kod vas dođe uznemiren ili nervozan, jer je imao neko neprijatno iskustvo. Uzdržite se od komentara i pokušajte da popravite klijentovo raspoloženje. Vi se u ovoj situaciji možete osećati kao psiholog, kome je uloga da pažljivo sluša i pokaže razumevanje za klijentovo ponašanje. Ne obećavajte ono što ne možete da ispunite! Trudite se da budete iskreni i svaki klijent će to znati da ceni. Ljudi kupuju na osnovu preporuke. Postanite zadovoljni korisnik usluge ili proizvoda koji prodajete. Neka vaše reči iskažu zadovoljstvo pred sagovornikom, jer ako ste vi zadovoljni proizvodom ili uslugom, i ako je kvalitetan, on će to prepoznati.

Vrste poslovne komunikacije

Postoje razni kriterijumi za podelu komunikacije u poslovnom svetu:

  1. Prema smeru komuniciranja: interna i eksterna poslovna komunikacija. Interna komunikacija predstavlja metode i sredstva prenošenja informacija u okviru jedne firme. Cilj i svrha ove komunikacije je da se poslovi obave na vreme i predviđen način, kako bi se ostvarili poslovni ciljevi. Za razliku od interne, eksterna komunikacija predstavlja razmenu informacija neke poslovne organizacije sa ciljnim subjektima.

  2. Prema obliku komuniciranja: verbalna i neverbalna komunikacija. Verbalna komunikacija može biti usmena i pismena. Usmena komunikacija obuhvata direktan razgovor ili razgovor putem telefona i interneta. Dok se pisana komunikacija može ostvariti putem izveštaja, pisma ili preko e-maila i poruka. Trudite se da koristite prave reči u pravom trenutku. Na taj način ćete se smatrati uspešnim u poslovnom okruženju. Takođe, u poslovnom svetu jako je bitna i neverbalna komunikacija. Ona se svodi na gestikulaciju, mimiku, i na taj način prenosite određenu poruku sagovorniku. Istraživanja su pokazala da naše telo neverbalno komunicira, čak i kada toga nismo svesni.

Koristite zlatna pravila u komunikaciji

Dobri poslovni maniri podrazumevaju uvažavanje osećanja drugih i poštovanje njihovih interesa. Poštujte sebe ali poštujte i druge. U svom izgledu se trudite da istaknete ono najbolje, budite prikladno obučeni i pazite na držanje. Uvek budite darežljivi, jer ukoliko se ponašate sebično, ne možete očekivati da će vas ceniti i da ćete biti uspešni. Vodite računa o reputaciji. Verovatno ste je gradili dugo i pažljivo. Ugled zauzima važno mesto u poslovnoj komunikaciji. Uvek i svuda iskažite svoje kvalitete. Čuvajte se negativnih komentara i nepromišljenih izjava, jer se na taj način najlakše gubi poverenje klijenata. Zato dobro razmislite pre nego što nešto izjavite. Poštujte tuđe stavove i mišljenja, nikada ne prekidajte i ne upadajte sagovorniku u reč. Ukoliko ispoštujete sva pravila, veoma je izvesno da ćete postići dobar poslovni dogovor.


Komentarisanje je isključeno.