Postavite roletne i uštedite ove zime!

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Još uvek nije kasno da se uvedu promene i da ova zima bude toplija i uz manje izdataka. Cena roletni je različita i zavisi od toga da li su one PVC ili ALU varijanta, ali svakako nisu jeftine pa kupci često odustaju od kupovine.

Ulaganje u njih je odličan način da, kroz godinu dana, one isplate sebe kroz manje račune za grejanje, a topliji prostor. Kako? Pročitajte u tekstu koji smo spremili samo za vas!

Različita cena roletni – koju vrstu odabrati?

PVC roletne su jeftinije, ali imaju nekoliko karakteristika zbog kojih se ipak mnogo češće plaća viša cena roletni koje su od aluminijuma iako postoje jeftinije vrste:

  • ALU roletne su lakše,

  • ALU roletne su otpornije na vetar,

  • Aluminijum se neće promeniti bez obzira na izloženosti nepovoljnim vremenskim prilikama.

PVC roletne se najčešće postavljaju na prozore u prizemlju i tamo gde konstrukcija prozora može da izdrži veću težinu. Ovo je dobar način za stvaranje ušteda tako da se kombinuju dve vrste da bi ukupna cena roletni bila niža.

Za razliku od njih, ALU modeli su skuplji, ali se ne menjaju ni kada je najvetrovitija područja u pitanju, neće se iskriviti od jakog sunca i idealne su za više spratove i zgrade. Traju nekoliko decenija, a donose visoke energetske uštede.

Kako roletne donose uštedu?

Roletne predstavljaju fizičku barijeru ispred prozora i na taj način blokiraju toplotne gubitke koji su najveći preko stakala. Preko 30% energije se gubi kroz ceo prozor, a 70 % toga se dešava jer stakla zauzimaju veliku površinu. Da bi brojevi bili jasniji, što je spratnost viša energetski gubici rastu pa za stanove na 10. spratu taj gubitak je čak 47%.

Jedino roletne sve energetske gubitke smanjuju na minimum tako da su prozorski otvori apsolutno zaštićeni, a prostorije toplije kada su roletne spuštene. 30% energije nije zanemarljivo pa uz PVC prozore i kvalitetna dupla stakla, roletne su treća bitna stavka koja donesi ogromna poboljšanja.

Jednom uloženo – cele godine se koriste

Roletne svoj pun efekat uštede ispoljavaju zimi, ali se koriste tokom cele godine i zapitaćete se kako ste uopšte funkcionisali pre njih.

Roletne daju privatnost. Na jednostavan način se blokira prodor svetlosti pa je ovo cenjena funkcija najčešće u gusto naseljenim područjima gde je blizina komšija problem.

Odlične su tokom vremenskih nepogoda kada štite staklo od vetra, grada i jake kiše.

Leti su neizostavne za osunčane predele! Boravak je mnogo prijatniji ako se roletne spuste, a i uštede će biti veće jer nema potrebe da se prostor rashlađuje.

Mogli bi da nastavimo sa nabrajanjem, ali zaključak je da roletne nalaze svoju svrhu tokom svakog godišnjeg doba i da je u potpunosti opravdano uložiti u ove dodatke za prozore. Ako razmišljate u napred, naručite i komarnike u okviru kutije roletni pa će vam i toplije vreme biti prijatnije uz otvorene prozore, a prostor bez insekata!

Cena roletni se obračunava po m2, a one se prave po meri i moraju profesionalno ugraditi da bi funkcionisale bez problema. Da bi bili sigurni u kvalitet i imali garanciju, treba angažovati firmu za proizvodnju i ugradnju roletni koja ima višegodišnje iskustvo i zadovoljne klijente iza sebe!

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar