Razvod braka: na šta treba obratiti pažnju?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Kada nakon mnogo razmišljanja, izlistavanja razloga za i protiv, neprespavanih noći, razgovora, ispijenih kafi i informisanja konačno odlučite da se razvedete jer je to dobro rešenje za sve, suočićete se sa novim talasom neodumica. Da li podneti tužbu za razvod braka ili ići na sporazumni razvod braka? Gde će ko živeti? Ko će vršiti roditeljsko pravo nad vašom maloletnom decom i kako? Kako odrediti visinu alimentacije? Kako da podelite imovinu? I prva stanica za rešavanje ovih dilema biće odlazak kod advokata na razgovor. Uzimajući u obzir da nijedna porodica nije ista, nakon što advokata u kojeg imate poverenje upoznate sa detaljima vašeg postupka on će vam dati savet u vezi gore navedenih dilema, a mi vam u nastavku iznosimo na šta je potrebno obratiti posebnu pažnju.

SPORAZUMNI RAZVOD ILI TUŽBA ZA RAZVOD BRAKA

Ovo su dva načina da pokrenete postupak za razvod braka i to je prvo što treba da znate, a onda i koja je razlika između ova dva načina. Sporazumni razvod je najprostije rečeno manje komplikovan i manje će vas koštati od tužbe jer kraće traje i kao što mu samo ime kaže predstavlja sporazum odnosno saglanost obe strane oko svih bitnih pitanja (a ona se odnose na to da su oba supružnika saglasna da se brak razvede, zatim oko podele imovine, a ukoliko imate i zajedničku decu to znači da postoji saglasnost ko će vršiti roditeljsko pravo, kako će roditelj sa kojim dete ili deca ne živi održavati kontakte, kao i visina alimentacije).  Tužbi podležete ukoliko postoji neslaganje makar oko samo jednog od gore navedenih važnih pitanja. Pokreće je jedan od supružnika. Oba dokumenta predajte nadležnom sudu u mestu prebivališta ili boravišta jednog od supružnika. Verovatno je da će se u oba slučaja, ukoliko iz te bračne zajednice potiču i maloletna deca, uključiti nadležni organ starateljstva koji procenjuje najbolji interes deteta u situacijama razvdojenosti roditelja i razvoda braka.

SAMOSTALNO RODITELJSKO PRAVO I ZAJEDNIČKO RODITELJSKO PRAVO

Ukoliko vašu porodicu čine maloletna deca, a dolazi do razvoda braka potrebno je regulisati tri važna pitanja za decu od kojih je prvo ko će vršiti roditeljsko pravo. Imate dve opcije, zajedničko i samostalno. Porodični zakon je bliže definisao ova dva pojma i advokati će vam objasniti u čemu je razlika sa te pravne strane. Međutim ono što je važno da znate jeste da za koju god opciju da se odlučite vaše roditeljske dužnosti ostaju iste. Dužni ste kao roditelj da učestvujete u životu deteta aktivno, bilo da dete živi sa vama ili ne. Da budete deo njegovog odrastanja, da utičete na njegovo vaspitanje i obrazovanje, pitanja vezana za zdravstveni status itd. Bez obzira na razvod braka i uzroke koji su doveli do toga da vi i vaš partner ne funkcionišete na partnerskoj relaciji, važno je da svoje roditeljske kapacitete očuvate i ostvarujete minimum saradnje oko pitanja vezanih za decu  i da toj deci uvek ostajete mama i tata.

Na kraju pored ovih dilema vezanih za sam postupak i pored same težine donošenja odluke da se razvedete, buditi spremni na lična preispitivnja koje će vam okupirati misli, a ona se tiču toga kako će društvo sada na vas gledati (kao na luzera ili kao na hrabrog čoveka), kako će se vaš život i svakodnevne aktivnosti promenti, kakav će biti vaš odnos sa decom. Zato, u ovaj postupak uđite informisani, spremni i odlučni. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar