Sijalice za farove automobila: kako odabrati prave?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

 Aktivni vozači znaju da ima dosta sijalica koje zahteva jedan automobil – od sijalice migavaca, preko sijalica za pozicije i štop svetala in sve one spadaju u standardne, pa sve do sijalica farova. Ali tu nije kraj. Čak one najobičnije sijalice za farove možete zameniti nekim nadograđenim i savremnijim – a najčešće je reč o LED i Xenon sijalicama. Ipak, postavlja se novo pitanje koje se tiče bezbednosti saobraćaja na putevima. Koliko naša želja da bolje vidimo tokom noći sa ovim nadograđenim modelima u stvari utiče na bezednost drugih u saobraćaju?

Napominjeno da je ovde važno voditi računa u zakonskim propisima naše zemlje ukoliko želite da menjate standardne sijalice nekim drugim. 

Bezbednost i sigurnost saobraćaja

Zakon je jasan kada su svetla na automobilima u pitanju. I tu nema dilema. Moraju vam raditi sve svetla tokom vožnje jer je to preduslov da budete viđeni u mraku dok vozite putem. Iako stručnjaci preporučuju da sijalice za automobile menjate na nekoliko godina, većina ljudi to ne radi. Zato mnogi u svojim automobilima u rezervi imaju sijalice za farove, jer se nikada ne zna kada će prethodna da prestane da radi. Takođe, po aktuelnim propisima nećete moći da prođete tehnički pregled i registrujete vaš automobil ukoliko sve sijalice na njemu ne rade. Zato se na vreme informišite kod vašeg električara da li je sve u redu. Što zbog tehničkog pregleda, ali mnogo više zbog vaše bezbednosti u saobraćaju. 

Halogene sijalice

Ove sijalice imaju najdužu tradiciju u upotrebi za automobile. Možete ih naći od različitih proizvođača i na različitim mestima. Halogene sijalice treba da obezbede besprekornu vidljivost čak i kroz zamagljene farove. Dakle, radi se o najkoršćenijim sijalicama za auto jer je odnos cene i kvaliteta halogenih sijalica odličan. Njih možete kupiti u svim radnjama koje se bave prodajom auto opreme, zatim na skoro svim benzinskim pumpama ali ih možete poručiti i putem interneta (online prodaja). U zavisnosti od modela automobila najčešće se primenjuju H1, H4 i H7 sijalice. Cena halogenih sijalica zavisiće od proizvođača ali i od jačine sijalice. U odnosu na inkandesentne sijalice, halogene sijalice daju više svetlosti za istu snagu, ali one takođe i održavaju kvalitet svetlosti tokom veka trajanja. 

H7 sijalice

U najvećem broju slučajeva automobili zahtevaju upravo H7 sijalice. Karakteristika H7 sijalice je da ima jedno užareno vlakno i zato se ona koirsti kao sijalica za kratko ili oboreno svetlo (koje treba da sija od 40 do 80 metara) . To bi značilo da kada pogledate vaš far i primetite da iz iste sijalice pojavljuju dugo i kratko svetlo onda vam je potreba H4 sijalica. Ali ukoliko imate odvojene tj. posebne sijalice za dugo i kratko svetlo, onda vam je potrebna H7 sijalica. Halogena svetlost H7 sijalice daje bogat kontrast i oživljava prostor, čime vam povećava bezbednost tokom vožnje. Ali H7 sijalice imaju i nešto višu temeperaturu boje čime svetlosti koju projektuju daju i svežinu i oštrinu. 

LED sijalice za automobile

U skladu sa razvojem tehnologije na svim poljima, pa tako i u automobilskoj indrustriji pojavilo se i LED svetlo kao opcija za LED auto sijalice na farovima. Ono što ih odmah izdvaja od halogenih sijalica jeste njihov duži vek trajanja. Jednostavne su za ugradnju i osim što ćete dati veću sumu novca za njihovu kupovinu u donosu na halogene sijalice, osiguraćete da manje brinete da li će prestati iznenada sa radom. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar